Criză economică, inflație, pensionari, UE, majorare pensii, 2023

Europa traversează o perioadă de recesiune economică cauzată de pandemie și invazia rusă din Ucraina, există state membre UE care se văd obligate să privească cu ingrijorare față de veniturile pensionarilor.

Inflația și creșterea prețurilor la energie și la servicii fac ca viața de zi cu zi a pensionarilor din tările mediu dezvoltate economic să fie tot mai grea.


Ai pierdut carnetul de muncă ? Nu ai adeverințe cu veniturile suplimentare ? Cere ajutor la contact@europensie.ro 


Unul dintre state este Grecia, care ia în calcul să majoreze pensiile începând cu anul 2023.

Mai exact, majorările de pensii vor fi egale cu 50% din variația PIB și, de asemenea, cu 50% din modificarea Indicelui Prețurilor de Consum (indice) așa cum este definit de lege și, în orice caz, nu ar trebui să fie mai mare decât inflația.

Legea relevantă prevede că „valoarea totală a pensiei se majorează de la 1-1-2023 pe an, printr-o decizie comună a miniștrilor finanțelor, muncii și afacerilor sociale, pe baza unui coeficient rezultat din suma ratei anuale de variație a PIB plus rata de modificare a indicelui general mediu anual al prețurilor de consum al anului precedent, împărțit la două (2) și nu depășește rata de variație a indicelui general mediu anual al prețurilor de consum”.


Ai primit cei 200 euro ajutor pentru sărbătorile pascale ? Citește mai mult aici .


Aceasta înseamnă că, dacă PIB-ul crește cu 4% și IPC mediu crește cu 5%, atunci creșterea pensiilor va fi de 4,5% (2% +2,5%).

Cu toate acestea, având în vedere conjunctura din acest an în care inflația este „galopantă” (în primul trimestru al anului s-a situat la 7,2%-7,5% și toate prognozele converg spre o nouă creștere în lunile următoare), pensionarii ar putea vedea creșteri și mai mari de până la 6%.

Costul total pentru statul elen este estimat la aproximativ 1,2 miliarde de euro. (800 de milioane EUR pentru sectorul privat și 400 de milioane EUR pentru funcționarii publici și pensionari).( Scrie vimatisko.gr).

Vom vedea care sunt categoriile de beneficiari.

25.04.2022 .www.europensie.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.