Nevoi DA Bani NU prea, Cresteri de nevoie si mai ales de socul costului energiei, Griji si situatii nedorite. Cresteri care sunt mai degraba corectii la inflatie. Covidul si Energia afecteaza pensiile in UE.

CEHIA

Pensiile cresc si in Cehia in cuantum cuprins intre 708 coroane (28 euro) si 916 coroane ( 36,52 euro) in anul 2022.
Daca am transforma in lei atunci cresterea minima si maxima ar fi 138,6 lei-180,7 lei. Cu toate acestea autoritatile din Cehia iau in calcul inca o majorare din iulie 2022 daca situatia economica o cere, decizia de crestere va fi luata daca inflatia depaseste 5% pana in iulie 2022.

Efecte ale cresterilor costurilor cu energia

Daca pana acum un cuplu de pensionari platea uzual cca 3500 coroane pentru facturile de energie acum sau trezit cu un cost de cca 20000 coroane. Urmare cei mai multi sau vazut in situatia de a atenta la economii mai ales ca ceea ce a ramas din doua pensii nu este de ajuns pentru cheltuielile vitale. Mai grav este pentru vaduvi care sau trezit cu costuri la energie mai mari decat pensia incasata. Dar ceea ce este mai grav e ca stresul legat de cresterea preturilor la energie in plina iarna a adus cu sine probleme de sanatate. Multi dintre furnizorii de energie au dat faliment iar acum seniorii trebuie sa isi caute de urgenta un alt furnizor..ceea ce nu este un lucru deloc usor. Desi nu este usor sa scoti din priza congelatorul iarna este crut sa opresti incalzirea.
Surse : si seznamzpravy.cz,

De la 1 ianuarie 2022, vor avea loc mai multe modificări în domeniul asigurărilor sociale. Casa de asigurări sociale a pregătit pentru public o imagine de ansamblu asupra acestor schimbări și știri.

miracolul din pământ

SLOVACIA

Pensiile vor crește cu 1,3%

Pensiile vor crește cu 1,3% din suma lunară în 2022 . Este un procent din creșterea anuală a prețurilor de consum pentru gospodăriile de pensionari – determinat de Oficiul de Statistică al Republicii Slovace pentru prima jumătate a anului calendaristic 2021.

Nu este necesară cererea la Agenția de Asigurări Sociale pentru majorarea (valorificarea) pensiei. Beneficiarii de pensii vor primi o decizie scrisă cu privire la majorare, iar pensiile mai mari le vor fi plătite pentru prima dată la data plății din ianuarie 2022, chiar și cu un supliment la majorarea de la 1 ianuarie 2022 până în ziua precedentă perioadei de plată în ianuarie 2022.

Pensia minimă va rămâne aceeași

Cuantumul pensiei minime nu se va modifica de la 1 ianuarie 2022 . De la 1 ianuarie 2022, beneficiarului pensiei minime i se va valorifica pensia calculată inițial (cu 1,3%) . Casa de asigurări sociale îl va compara cu cuantumul pensiei minime primite. Dacă pensia sa inițială este mai mică decât pensia minimă chiar și după valorizare, pensionarul continuă să i se plătească pensia minimă. Dacă, după majorarea (valorificarea) pensiei inițiale, cuantumul acesteia este mai mare decât cuantumul pensiei minime, dreptul la pensia minimă expiră, iar Agenția de Asigurări Sociale va plăti pensionarului pensia valorizată a acestuia. Aceasta va fi mai mare decât pensia minimă primită până acum.

Valoarea punctului de pensie va fi de 15,3 euro pentru intreg anul 2022.
Valoarea pensiei pentru 2022 a fost determinată ca produsul dintre valoarea pensiei în 2021 și valoarea corespunzătoare ponderii salariului mediu în economia slovacă pentru trimestrul 3 al anului 2021 și salariul mediu în economia slovacă pentru trimestrul 3 al 2020.

POLONIA

În septembrie, guvernul a presupus că rata de indexare se va ridica la 4,89%, iar astfel o creștere statistică a pensiei s-ar ridica la aproximativ 100 Zloti. Aceste date nu mai sunt valabile. Pe ce creșteri vor putea conta pensionarii după noul an? Totul depinde de rata de indexare.

Mai simplu spus, indexarea înseamnă înmulțirea cuantumului beneficiului cu indicele de indexare . Indicele de indexare este indicele mediu anual al prețurilor de consum în anul calendaristic precedent majorat cu cel puțin 20% din creșterea reală a salariului mediu în anul calendaristic precedent.

„Indexarea este mixtă, adică preț și salariu – creșterea pensiilor este determinată de creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor de larg consum (în total sau pentru gospodăriile de pensionari și pensionari) și de creșterea reală a salariului mediu” – explică Instituția de Asigurări Sociale.

Totul din cauza inflației în creștere. Conform datelor Institutului de Statistica, acesta a fost de 7,8% la sfârșitul lunii noiembrie. În octombrie a fost de 6,8% .În secolul 21, nu am avut o inflație atât de mare în Polonia . Acest lucru va afecta multe domenii ale vieții, inclusiv pensiile.

BULGARIA

Începând cu 25 decembrie 2021, cuantumul minim lunar al pensiei pentru vechimea în muncă și vârsta de asigurare acordată persoanelor care au îndeplinit întreaga vechime de asigurare impusă de lege la momentul pensionării se majorează de la 300 Leva la 370 leva .
Pe baza acestei sume se determină sumele minime ale altor tipuri de pensii aferente angajării, precum:

314,50 BGN (85 la sută din 370 Leva) – pentru pensia pentru vechime în muncă și vârstă de asigurare, acordată în condițiile vechimii în muncă de asigurare incompletă (în prezent – nu mai puțin de 15 ani vechime efectivă de asigurare);
314,50 Leva (85 la sută din 370 Leva) – pentru pensia de invaliditate pentru boală generală cu capacitate de muncă/tip și grad de invaliditate redusă permanent între 50 și 70,99 la sută, respectiv 388,50 Leva pentru pensii de același tip cu procent de invaliditate de la 71 la 90 la sută și 425,50 Leva – pentru peste 90 la sută;
277,50 Leva (75% din 370 Leva) – pentru pensiile de urmaș. ( Leva =Leul bulgaresc).

UNGARIA

Indicatorul de baza pentru cresterea pensiilor era inflatia, ce era de asteptat sa nu depaseasca 3%, dar temerile sau adeverit si aceasta a depasit cu mult tinta propusa, urmare decizia de a majora pensiile cu un porocent mai mare de 35 nu a surpris pe nimeni.
Esența decretului este că prevede: de la 1 ianuarie 2022, Legea LXXXI din 1997 privind pensiile de asigurări sociale. În conformitate cu secțiunea 62 (1) și (6) din lege (denumită în continuare: Tny.), anumite prestații, inclusiv pensia pentru limită de vârstă, se majorează cu 5%. ( index.hu).

GERMANIA

Potrivit guvernului federal de asigurări de pensii raport, pentru limită de vârstă pensiile vor crește cu 4,8 la sută în vest și cu 5,6 la sută în estul Germaniei din iulie 2022. Pentru sute de mii de pensionari ar trebui să fie și mai mult, pentru că vor primi pentru prima dată pensia de bază. Acest lucru a început de fapt la începutul anului 2021, dar ar trebui să dureze până la sfârșitul lui 2022 până când toate persoanele autorizate vor fi identificate. Veți primi apoi suprataxa retroactiv. Pensia ar trebui să crească și în anul următor 2023. În vechile state federale există încă 3,15 la sută, iar în noile state federale salariile cresc cu 3,88 la sută.
În Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung , profesorul Alex Börsch-Supan estimează costul posibil al majorării pensiei pentru stat la aproximativ patru miliarde de euro. În anii de după 2022 vor fi încă trei miliarde de euro. Potrivit lui Börsch-Supan, cheltuielile cu pensiile pot ajunge la aproape 100 de miliarde de euro până în 2050 din cauza factorului de recuperare suspendat. Cu condiția să-și revină economia după pandemie.(infranken.de).

FRANTA

De la 1 ianuarie 2022, pensiile de pensionare vor fi majorate. Ca în fiecare an, indicele prețurilor de consum va servi drept bază pentru aceasta.
Rețineți că, pentru a face față creșterii prețurilor la energie și combustibil , pensionarii care primesc o sumă a pensiei de vârstă mai mică de 2.000 de euro net pe lună vor primi o indemnizație de inflație de 100 de euro. Acesta va fi plătit de fondul lor de pensii în februarie 2022. În cele din urmă, alocația de solidaritate pentru vârstnici (Aspa) va fi și ea majorată cu 1,1%.
Reevaluarea pensiilor vine la 1 ianuarie a fiecărui an. Având în vedere publicarea de către INSEE a indicelui prețurilor, cu excepția consumului de tutun pentru luna octombrie 2021, pensia de bază va fi reevaluată cu 1,1% în 1 ianuarie 2022. Ca o aducere aminte, au fost de 0,4% la începutul anului.

ITALIA

Pensiile cresc din 2022 . Iată-ne. În ianuarie, o pensie de 2.000 de euro brut pe lună va beneficia de un spor (brut) de 34 de euro pe lună, o pensie de 2.500 de euro brut pe lună, adică între 4 și 5 ori minimul INPS, va primi aproape 42 de euro pe lună. luna mai mult. De altfel, egalizarea integrală a pensiilor va relua din 2022, înghețată de facto în 2020 față de o inflație negativă de 0,3%.

Concluzie( una): Educati-va nepotii sa nu mai cultive inflatie, cultură ce poate fi eradicată numai prin muncă cu cap luminat ( bine scolit) ! Altfel ..pensiile ”marite” nu ajung pentru 30 de zile.

www.europensie.ro

27.12.2021

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.