Ultimile valori calculate:

20.08.2019: Pensie internaținala ROU-CA : Pensie Internațională la Limită de Vârstă:  2022 lei

Român rezident în Canada, pensie din România și Canada.

Europa de Est se confruntă cu mari probleme în gestionarea sistemului public de pensii din cauza bugetului deficitar al sistemului de pensii iar pensionarii stau cu ochii pe legea pensiilor mai ceva ca pe oala cu lapte pusă la fiert.. așa să nu de-a în foc. Pensionarii au constituit în mare parte masa de votanți cea mai sigură, iar de aici a fost doar un pas pentru ca ei să devină masa de manevră a politicienilor mai ales în anii elctorali, iar România nu face excepție de la această regulă.
Acordul semnat între Canada și România  cu privire la prestațiile sociale vine să aducă o mână de ajutor tuturor românilor care au cotizat la sistemul public de pensii Canadian, dar și canadienilor care au cotizat la sistemul public de pensii din România. Vezi aici Acord Romania -Canada)
Astfel că, dacă până la semnarea acordului românii care munceau în Canada aveau nevoie de minim 10 ani de rezidență, acum nu mai este necesară această condiție pentru a primi  pensia federală de bătrânețe la împlinirea vârstei de 65 ani.

Ghid de completare formulare : Ghid completare cereri de pensionare

Vezi aici Formular Pensie de Urmaș, Cerere Pensie Anticipată Rou-Ca, Cerere Pensie de Invaliditate Ca-Rou, )

Formular pentru: Formular Aj Deces, Ghid completare cerere pentru alocație

Cererea pentru pensie trebuie depusă cu 6 luni înainte ca persoana respectivă să împlinească vârsta de 65 de ani sau în momentul în care aceasta primeşte de la Guvernul federal formularele oficiale. Formularele se pot ridica personal de la un centru Service Canada, se pot comanda prin telefon (la numărul 1 800 277 9914)
sau pot fi tipărite de pe site-ul: www.servicecanada.gc.ca

Pentru informații suplimentare legate de pensiile ce pot fi accesate din România scrie la contact@europensie.ro .

Va multumesc foarte mult Domnule Covaciu pentru toate informatiile pe care mi le-ati trimis intr-un timp atit de scurt! Aida (Canada) 06.11.2018

August 2019  Datele se actualizează…

83 Comentarii

 • Ma numesc Marian Baltac si as dori sa stiu daca sotia mea are vreo sansa vreodata la pensie in Ro si cind? (acum locuim in Montreal de vreo 16 ani, dar am dori sa revenim in Ro, la pensie). A lucrat in Ro din 01 sept.1989 pina in 16 sept 2002 ca si profesoara de chimie. (si bine-nteles are 4 ani de faculatate, Politehnica).
  Multumesc anticipat si multa sanatate!

  • Stimate Baltac Marian, deoarece soția dumneavoastră are , cel puțin în România, realizat stagiul minim de cotizare ( 15 ani) realizat (13 ani + 4 ani st superioare) va putea accesa pensia pentru limită de vârstă. Desigur dacă există realizat stagiul de cotizare și în Canada, datorită acordului încheiat între cele 2 state, condițiile de pensionare se ameliorează. Pentru un răspuns mai concret trebuie cunoscută data nașterii si stagiul realizat la sistemul public de pensii din Canada.

 • Buna ziua,
  Am varsta de 63 ani. Lucrez in Canada de 18 ani. Am lucrat in Romania efectiv 22ani. Universitate 15 ani, Armata 1an. In ce conditii pot aplica ptr pensia din Romania si daca se poate aplica online.
  Multumesc .

  • Stimate Dumitrache Vasile, în România puteți accesa imediat Pensia Anticipată Parțială iar de la 65 de ani pensia pentru limită de vârstă. Dacă aveți reședință permanentă în Canada, documentele pentru pensionarea din România se depun în Canada. Pentru mai multe detalii , inclusiv calculul acestor pensii, scrieți la contact@europensie.ro .

 • Buna ziua,
  Sunt cetatean canadian/roman si am lucrat in Romania 25 de ani in prezent lucrez si locuiesc in Canada , pot sa depun cererea de pensie pt limita de virsta in Roamania odata cu o vizita de vacanta acolo sau obligatoriu trebuie depusa cerea in Canada
  Va multumesc.

  • Stimate Liviu Muncaciu, vă mulțumesc pentru vizită și pentru încrederea acordată. Cererea de pensionare (dosarul) va trebui depusă în Canada. Dar înainte de a depune dosarul va trebui să vă asigurați că aveți toate documentele necesare care atestă stagiile de cotizare realizate în România. În acest sens trebuie știut spre exemplu că sporul de noapte nu este menționat în carnetul de muncă. Pentru detalii sau sprijin în acest sens, scrieți la contact@europensie.ro.

   • Am depus cererea de pensie anticipata in Romania si a fost acceptata ( am avut toate actele si formularele necesare , am deschis cont in Roania la BRD si sigur am imputernicit pe cineva in Romania pe adresa caruia sa soseasca primul mandat) , momentan dosarul este in verificare in Canada astept raspuns pina la sfirsitul anului ??!!

    • Stimate Liviu, sunt convins că absolut toată lumea de la casa de pensii care procesează datele din dosarul dumneavoastră tratează lucrarea cu maximă responsabilitate..cât privește timpul de emitere al deciziei nu mă pot pronunța, uneori durează 6 luni alteori 2 ani sau mai mult. Vă rog să îmi scrieți mai multe la contact@europensie.ro . Cu respect și a dispoziția dumneavoastră, IOAN COVACIU

 • Am o intrebare. Dosarul pt. pensia de varsta a unui rezident canadian a fost inregistrat, conform Deciziei de pensionare in 2017, dar calculul si plata pensiei se fac din 2018. Este normal? Inseamna ca se pierde un an de pensie? Multumesc

  • Stimată Francisca, în cazul rezidenților din Canada care solicită pensie din România, documentele se depun în Canada unde este posibil să depuneți documentele înainte de a indeplini condițiile pentru pensionare cu cca 3-6 luni, dar plata drepturilor se face incepand cu luna in care sunt indeplinite condițiile pentru forma/tipul de pensie solicitată. Dacă la data depunerii (2017) erau indeplinite aceste condiții atunci pensia trebuie plătită incă de la data inregistrării dosarului la autoritățile canadiene. Dacă doriți detalii suplimentare, vă rog să îmi scrieți la contact@europensie.ro .

 • Buna ziua, am trimis dosarul de pensionare al sotului meu impreuna cu documentele originale la Edmonton Canada pe data de 20 August. Nu am primit inca documentele originale inapoi. Daca este posibil sa imi spuneti cit dureaza procesarea dosarului in Romania sau timpul de returnare a documentelor originale (pasaport,cartea de munca,buletin). Multumesc mult

  • Stimată Cornelia, procesarea unui dosar de pensie internațională poate dura într 6 luni și 2 ani. Nu înțeleg de ce au fost necesare documentele : pașaport si buletinul în original deoarece se cere doar o copie a acestora. Vă recomand să cereți imediat de la Edmonton ( Canda) aceste acte înapoi. Pentru ate detalii va stau la dispoziție la contact@europensie.ro .

 • buna ziua ,
  Am dubla cetatenie
  va rog sa mi spuneti daca la dosarul de pensie pt anii lucrati in RO,( 18ani)pe langa documentele din RO, trebuie sa adaug si documente necesare pt anii lucrati in strainatate.
  ce anume document ?
  sarbatori fericite tuturor romanilor !

  • Stimată LUMINIȚA Fronius, la intocmirea dosarului de pensie internațională va trebui să adăugați si informații legate de cotizarea la sistemul federal sau la sistemul de pensii al regiunii Quebec. In situația in care doriți să va ajutam in acest sens vă rog să reveniți cu un e-mail la contact@europensie.ro .

 • Buna ziua,
  Inteleg ca in baza acordului Canada-Romania, se poate cumula stagiul de cotizare (vechimea) in ambele tari (in cazul meu approx. 14 ani in Romania, de fapt aproape 16 ani, dar doi ani fiind cu jumatate de norma, 1986-1987), si cel putin 20 de ani contributii la planul canadian CPP (provincia Ontario). In situatia mea, am dreptul sa obtin si pensia anticipata partiala, prin aceasta acumulare? (Indeplinesc conditia stagiului complet prin cumularea celor doua vechimi) dar acordul nu specifica si pensia anticipata partiala in mod expres. O alta intrebare: cumpararea de vechime pt a completa 15 ani in Romania, este necesara, sau importanta in cazul meu, sau nu este necesara. Va multumesc pt ajutor!

  • DA, stagiile de cotizare se recunosc reciproc. Formele de pensionare se pot accesa din Romania sunt posibile dacă aveti stagiul necesar pentru fiecare formă dorită. Deci dacă aveti realizat stagiul complet prin contributivitate ( Rou+Ca) atunci puteti accesa pensia anticipată parțială din România. In acest caz nu este necesar să completați stagiul minim de 15 ani in România.

   • Va multumesc frumos pentru raspuns!
    Acordul cu provincia Quebec mentioneaza in mod specific si pensia anticipata partiala. Din pacate acordul cu Canada (Ontario, etc.) nu mentioneza in mod specific pensia anticipata partiala (pentru cumul vechime), dar sper ca este inclusa.

  • Buna ziua,
   Am licrat ca inginer 3 ani in Ro, ’92 pana’n ’95 (am facultate 5 ani, stagiu militar 1 an, munca 3 ani). Am emigrat in nov 95 in Canada. Ptr ca nu am cei 15 ani necesari in Ro, sa inteleg ca acei ani sunt un cadou ptr statul roman, sau exista vreo modalitate ptr a echivala cei 3 ani ptr CPPul canadian, bazat probabil pe vreo intelegere curenta?
   Multumesc.

 • Buna ziua! Sunt cetatean roman, canadian si american. Am muncit in cele trei tari astfel: Romania 14 ani (inclusiv armata si facultatea), Canada 19 ani, SUA 8 ani. In prezent sunt rezident/locuiesc in SUA. Am obtinut deja pensia canadiana. Inteleg ca ma calific pentru pensia din Romania, dar nu inteleg daca trebuie sa fiu rezident in Canada in momentul in care depun cererea de pensionare in Romania… deoarece nu exista un acord de securitate sociala intre SUA (tara in care locuiesc) si Romania. Va rog sa ma lamuriti. Multumesc.

  • Stimat Florin, daca exista acord intre CANADA si SUA atunci puteti cere pensie din SUA in baza acestui acord daca nu aveti minimul necesar de stagiu realizat in SUA. In acest caz rezidenta fiind in SUA dosarele se pot depune separat in Romania si separat in Canada, personal sau prin imputernicit. Dupa caz scrieti la contact@europensie.ro .

 • Buna ziua,
  am 78 ani , am 8 ani de cand am venit la Montreal prin sponsorizare de catre fiul meu, sunt cetatean canadian si ingrijesc de 2 ani 1 copil cu contract legal . Beneficiez de pensie canadiana?

 • intrebare despre situatia de luat pensie din romania – si eventual de repatriere la pensionare in romania.
  se apropie virsta pensionarii:
  23 de ani lucrati in canada, 13 ani lucrati in romania, 4 ani lucrati in UK.
  cum se va proceda la pensie de obtinut pensia? cam ce valoare ar avea pensia din romania – pentru 13 ani lucrati in romania? pentru 4 ani lucrati in UK – se poate lua pensie de acolo si cam cit ar fi? am citit pe internet ca UK pensionare este la 67 ani – si ca valoare ar fi cam 5 lire saptaminal la fiecare am lucrat si platit taxe acolo.
  nu sint decis in a ramine in canada pe intreaga perioada de pensionare – si ar fi posibil sa ma repatriez in romania mai ales cind va fi nevoie de intrare in camin de batrini.
  conditiile la pensionare in canada sint aspre – viata este foarte scumpa, caminele de batrini foarte scumpe (exista sistem de compensare program guvern – dar te muta fortat la camera cu 2 – 3 – 4 paturi ceea ce este groaznic) si ingrijirea in caminele de batrini din canada nu pare prea buna la comun – foarte multi batrini la un ingrijitor (oficial e 1 ingrijitor la 6 batrini – dar se practica 1 la 15 si sint cazuri chiar 1 la 30). daca vrei singur in camera in camin de batrini trebuie sa platesti personal integral – fara ajutor financiar guvern.
  am citit ca in romania la camin batrini la nivel 2021 – exista cu 4000 ron lunar singur in camera si ingrijire buna.
  in canada iti trebuie cel putin 4500$cnd lunar pentru camin batrini singur in camera.
  ceva comentarii in acest sens? cum se taxeaza pensia in romania – care provine din munca cu contributii la taxe in mai multe tari?

  • Stimat Patrascu Dan, eti primi pensie din fiecare stat de la data impplinirii varstei de pensionare din fiecare stat. Pentru detalii si sprijin va rog sa scrieti la contact@europensie.ro . Va putem ajuta de de la intocmirea dosarului si pana la primirea pensiei in cont.

 • Buna ziua. Foarte informativ blogul dumneavoastra!
  Am o intrebare in legatura cu calcularea pensiei in Canada.
  Am 5 ani studiind la Universitate (1991-1996), si am lucrat in ultimul an de Universitate in timp ce studiam (apare pe cartea de munca)
  6 luni de serviciu militar(1996-97)
  2 ani lucrati 1997-1999 inainte de a emigra in Canada in 1999 la 28 de ani.
  Care va fi vechimea recunoscuta din Romania cand ma voi pensiona ?
  Face sense sa cumpar cativa ani pentru a ajunge la 15 ani lucrati in acest caz sau ceea ce am este destul ?

  Multumesc!

  • Stimat IOAN ARGES, Romania recunoaste perioada de cotizare din Canada inclusiv Regiunea autonoma Quebec, urmare daca aveti minim 15 ani cumulati in Romania si Canada atunci la 65 de ani puteti solicita pensioa din Romania. Pentru sprijin in acest sens scrieti la contact@europensie.ro .

 • buna seara, sunt nascuta in 1957, am terminat facultatea de subingineri in 1981, am facut intrerupere pentru cresterea minorilor in 1988-ce doi copiii aveau 6 si respectiv 2 ani-in 1991 am vrut sa-mi reincep activitatea, si… lucrarile la canalul dunarea -marea neagra , finalizanduse, am intrat in somaj. nu am mai lucrat cu carte de munca -deoarece , firmele isi inchideau activitatea si-mi dadeau cartea de munca fara a opera ceva in ea. in anul 2017 am plecat in UK , si am contract de munca la o firma , lucrez pe salariu minim , as vrea sa stiu daca pot sa-mi transfer anii lucrati in uk,in romania si sa -mi platesc cotizatia pana la diferenta de 15 ani. mentionez ca in 2017 , am depus dosarul de pensionare, si mi s-a trimis decizia cu respins , in care mi-au dat si anii -ca vechime-, adica 9 ani, 9 luni si 28 de zile.daca mi s-ar accepta si anii lucrati in uk, pana la anul-adica inca 55 ani- as avea cei 15 ani. va multumesc pentru intelegere, bar viorica.

 • Buna ziua, d- nul Ioan Covaciu
  Intrebare, daca nu am efectiv 10 ani de locuit si lucrat in Canada, (lipsesc trei luni), si sunt resident si vreau sa revin in Romania, am dreptul la pensia minima la implinirea varstei de pensionare, (acum am 55) ?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Stimat Marian Harabagiu, datorită acordului existent între România și Canada nu este obligatoriu să aveți stagiul minim cerut de sistemul de pensii canadian, deoarece acordul încheiat între cele 2 state are ca principal obiectiv recunoasterea reciprocă a stagiilor de cotizare realizate de căttre solicitanți în fiecare stat. Urmare dacă aveți un stagiu de 8 ani în România și 9 ani în Canada fiecare stat va recunoaște 17 ani de stagiu.

 • Buna ziua,

  Am 63 de ani, nascuta in decembrie 1958, am lucrat in Romania 24 de ani si am domiciliul stabil in Canada din 2006.
  Conform legislatie, in Canada pot aplica pentru pensie de limita de varsta la 65 de ani, iar in Romania la 63 de ani.

  Daca aplic acum din Canada pentru pensie de limita de varsta in Romania pe baza acordului dintre Romania si Canada, in Canada se considera pensie anticipata si iau mai putin decat daca as astepta pana la 65 de ani.

  Intrebare:
  Imi da statul roman pensie retroactiv daca astept pana la varsta de 65 de ani?

  Multumesc,
  Cu stima si multa sanatate

  • Stimată HANNELORE Munteanu, pensia din România trebuia solcitată demult deoarece vârsta standard de pensionare de 63 ani este valabilă doar pentru femeile născute după 01.01.1967. Va trebui să aplicați imediat pentru pensia din România prin pensie internațională la limită de vârstă. Pentru sprijin si detalii scrieti-ne la contact@europensie.ro .

 • Buna ziua. Sint roman cu dubla cetatenie romana canadiana si primesc pensia din Romania in contul bancar canadian in fiecare luna in ziua de 22 a lunii respective. In ziua de 22 mai 2022 nu a intrat pensia in cont pentru prima data in acesti ani. Care poate fi motivul? Va multumesc anticipat si va doresc toate cele bune.

 • Buna ziua! Cazul care vreau sa-l discut este: Vechime in Romania 5 ani Facultate + 12 ani cu grupa a II(asa este specificat in Cartea de Munca). Vechime in Canada 17 ani cu cotizatii la pensie. Ce recomandati sa fac pentru solicitare pensie anticipata din Romania si in acelasi timp sa continui sa lucrez in Canada?

  Multumesc!

 • Buna ziua,
  Am vechime în România 11 ani si 3 luni, formata din: 4 ani si 9 luni facultatea (Politehnica, la zi); 6 ani si 6 luni lucrati în România. În aprilie 2023 voi avea 60 de ani (nascuta în aprilie 1963).
  Din 1993 locuiesc în Canada în provincia Quebec si aici am muncit aproximativ 25 de ani. Am intentia sa cer pensia din Quebec (la RRQ) la 65 de ani, la limita normala de vârsta de aici.
  Asi avea urmatoarele întrebari:
  1) Asi avea dreptul la pensie comunitara pentru limita de vârsta la 62 ani si 6 luni (septembrie 2025), dupa calculele facute pe calculatorul CNPP. Mi-ar lipsi 3 ani si 9 luni pâna la vechimea minima de 15 ani pentru a lua pensia comunitara din România (la 62.5 ani). Înteleg ca oricum la 62.5 ani pot cere pensia comunitara din România pentru limita de vârsta, deoarece cele 2 vechimi de munca se însumeaza (11 ani si 3 luni în România si 25 ani în Quebec) si am peste 15 ani vechime.
  Întrebare: Calculul pensiei din România se va face dupa contributivitate (11 ani si 3 luni) si proportional cu vechimea din România ? Dar daca asi cumpara vechimea în munca în România pe perioada ne-contribuita, pentru a recupera perioada necotizata (3 ani si 9 luni), pentru a avea contributivitate 15 ani (conform Ordonantei 163/2020 pâna în august 2023), asi avea dreptul, la 62.5 ani, sa iau din România pensia minima contributiva la limita de vârsta ? Adica cei 1050 lei/luna, cât este în momentul de fata (respectiv cât va fi atunci)?
  2) Daca nu doresc sa completez cotizatia lipsa (3 ani si 9 luni), la 62.5 ani pensia se va calcula doar în functie de cât am contribuit (6 ani si 6 luni muncite, pentru ca în anii de facultate nu am contribuit la pensie)? Sau, fiindca am în total conditiile de vechime însumate în cele 2 tari (peste 15 ani), pensia mea româneasca va fi oricum pensia minima pe economie, adica 1050 lei/luna (sau cât va fi atunci)? Adica nu ar mai fi nevoie sa cheltui acum niste bani cu completarea cotizatiei lipsa, fiindca oricum asi lua aceeasi pensie minima ?
  3) Este posibil sa fac cererea de pensie comunitara (pentru limita de vârsta) în România, la 62.5 ani, dar sa nu cer pensia din Quebec (RRQ) decât mai târziu, la 65 de ani ? Sau, automat când o cer în România trebuie sa o cer si în Quebec (situatie în care asi primi pensia diminuata în Quebec).
  Multumesc anticipat pentru raspuns si va felicit pentru modul cum tineti acest blog, foarte util pentru românii emigrati.

 • Bună ziua, sunt Elena Stefan locuiesc in Québec din 2012, dar rezident permanent din 08 Martie 2018 .sunt sponsorizata de copii, eu anul aceesta in luna Octombrie implninesc 65 ani, sunt pensionata in Rom am cotizat 37 ani, acum mă calific sa primesc pensie de batrinete si de statul Canadian? Multumesc anticipat!

  • Stimată ELENA Ștefan, dacă ați realizat cotizare și în sistemul public de pensii canadian atunci puteți solicita pensie internațională la limită de vârstă în baza acordului încheiat între Romania și Canada. Pentru alte detalii scrieți la contact@europensie.ro .

 • Buna ziua,
  sunt Daniela Aosan si locuiesc in quebec din 1996, o sa implinesc 61 de ani in martie. Am 15 ani vechime in munca in ROmania (10+5 facultate) si as vrea sa stiu daca fara sa ma pensionez in quebec (unde se poate de la 60 ani si mai mult) pot sa obtin pensia de Romania la 62 de ani, cans as avea dreptul sa fiu la pensie in Romania.
  Caci am inteles ca pina se obtine din Quebec dosarul de pensie si pensia de Romania, poate dura si 2 ani si nu este retroactiva.
  Aveti cumva aceste informatii, tinand cont ca locuiesc si muncesc in Quebec de 27 ani.
  Multumesc mult

  • Stimată AOSAN DANIELA, în baza acordului încheiat între Romania si Canada veți primi pensie si din România. Dacă dosarul este complet si corect întocmit atunci durata medie de emitere a deciziei de pensionare este de cca 6 luni. După caz vă putem ajuta in acest sens. Pentru mai multe scrieți la contact@europensie.ro.

 • Locuim in Canada din 1999 Martie. Suntem cetateni cu dubla cetatenie . Inca lucram in Canada (24 de ani) si ne apropiem de 65 de ani (7 luni) . Am lucrat in Romania din 1984 ca inginer la construirea Centralei Nucleare de la Cernavoda pana in 1992, apoi in privat pina in 1999. Am absolvit universitea de constructii in 1984 plus 9 luni de armata la Termen Redus din 1977-1978. Avem formularul CAN/RO 202 aproape de completare si toate documentele pe care am reusit sa le pastram din Romania in original (Carte munca, stagiu militar, diploma de absolvire, adeverinte de salarizare, etc ) .
  In paragraful 5 din formular scrie :
  ” În susţinerea cererii mele depun/prezint următoarele documente din România, în original, spre a fi transmise de instituţia
  competentă din Canada, în copie certificată, instituţiei competente din România/ I submit, in support of my application,
  the following documents from Romania, in original, to be sent by the competent institution of Canada, in certificate copy,
  to the competent institution in Romania:
  carnet de muncă/ work book seria/series ………………….. nr/no…………………..
  livret militar/ military service record seria/series ………………….. nr/no…………………..
  act de identitate/ identity card seria/series ………………….. nr/no…………………..
  paşaport/ passport seria/series ………………….. nr/no…………………..
  certificat de naştere/ birth certificate seria/series ………………….. nr/no…………………..
  diploma de studii şi foaia matricolă sau adeverinţă de certificare a perioadelor de studii învăţământ superior/
  graduation diploma and transcript or a document certifying of the university studies period
  seria/series ………………….. nr/no……………………..din/since ……………………….
  adeverinţă privind sporurile la salariu/ certificate of salary increases nr/no………………….. din/since …………………..
  adeverinţă privind condiţiile de muncă/ certificate on working conditions nr/no………………….. din/since ………………
  alte acte pentru dovedirea perioadelor de activitate şi a veniturilor realizate/ other documents attesting the periods of
  activity and income achieved……………………………………………………………………………………………………….. ”

  Suntem putin anxiosi in a trimite toate documentele in „original” , mai ales ca dvs. ati afirmat mai sus ca nu este necesar sa trimitem aceste documente.

  • Stimat Sorin Blaj, carnetul de muncă trebuie in original si copie. Adevrințele cu sporuri si adeverinta de studii trebuie doar în original. Cartea de identitate, certificatul de nastere, casatorie sau sentinta de divort se transmit doar in copie.
   După caz reveniți la contact@europensie.ro pentru alte detalii.

 • Locuiesc in Toronto, dar am lucrat 13.5 ani in Slatina+5 ani facultate la zi…Slatina este un oras poluat, deci cei ce au trait mai mult de 30 de ani acolo sunt indreptatiti sa iasa la pensie la 63 de ani…
  In Canada am lucrat 15 ani…ma pot astepta la o pensie din Romania sau trebuie sa mai cumpar 1,5 ani?
  Va multumesc

  • Stimat SEVER POPESCU, legislația privitoare la rezidența de minim 30 de ani în localități cu poluare remanentă severă se referă doar la pensionarea anticipată pparțilaă. Urmare va trebui să aveți minim 35 ani stagiu contributiv pentru a putea accesa Pensia Internațională Anticipată Parțială cu penalizare zero de la 63 ani. Pentru a a afla care sunt condițiile dumneavoastră de pensionare reale vă putem realiza o analiză. După caz scrieți la contact@europensie.ro.

 • M-am nascut pe 21 iunie 1956 in Romania.
  67 de ani in iunie anul asta
  Am lucrat in Romania 8 ani, studii universitare 5 ani, armata 9 luni inainte de universitate, plus 1 luna dupa.
  Am emigrat in Canada din aprilie 1995, lucrez si contribuiesc la CPP de aproape 28 de ani.
  Ma pregatesc sa ies la pensie pe la sfarsitul anului asta, 2023.
  Intrebarea este ce pensii pot sa obtin, si cum sunt afectate una de alta ?
  -pensia romaneasca
  -pensia canadiana,CPP
  -OAS- Canadian Old Age Security

  Va multumesc frumos.

 • Buna ziua,

  Locuiesc in Romania, dar am dubla cetatenie, romana si canadiana. In Romania am o vechime de 13,5 ani iar in Canada am lucrat si contribuit la CPP 9 ani. Unde trebuie sa depun dosarul de retragere anticipata din activitate pentru pensia din Canada (am implinit 60 de ani in februarie)? Stiu ca este o optiune pentru rezidentii din Canada, nu stiu insa daca se aplica si cetatenilor canadieni rezidenti in alte tari.

  Cel mai probabil, ma voi califica pentru pensia de varsta in Romania peste 3 ani (se vor cumula cei 13,5 ani din Romania cu anii lucrati in Canada?), iar in Canada peste 5 ani. Unde se va depune dosarul, in Romania sau se vor trimite actele in Canada? (nu am gasit nicaieri aceste informatii, din pacate).

  Va multumesc anticipat pentru raspuns

 • Stimate domnule Covaciu,
  Sotia mea este la pensie in Romania de un an, are 63 ani. Am locuit si lucrat In Canada timp de 16 ani. De 3 ani ne-am intors in Romania. La varsta de 65 de ani are dreptul la Old Age Security pension din Canada? Daca da, aceasta cerere poate fi facuta din Romania? Daca nu, ce recomandari faceti pentru o rezolvare pozitiva. Afecteaza in vreun fel pensia din Romania?
  Multumesc!

  • Stimat George Duta, soția dumneavoastră are dreptul la o pensie si din Canada. Pentru a vedea dacă afectează valoarea pnsiei din România trebuie să facem un calcul al pensiei internaționale. După caz reveniți la calcul@europensie.ro pentru detalii.

 • Buna ziua,numele meu este Sultana ,va rog sa na ajutați cu un răspuns:
  1-intenționez sa plec din Canada in Romania după 20 de ani lucrați si trăiți aici.
  2-dacă aplic pentru pensie anticipata după ce împlinesc 59 de ani,cred ca va fii foarte puțin,am aceasta experiența de la soțul meu care a aplicat anticipat.,si a primit foarte puțin.
  3-am lucrat 15 ani in Romania si împreuna cu 20 de ani aici m-a califica pentru pensie anticipata in Romania?
  3-la 65 de ani e posibil sa m-a calific pentru pensia de Bătrânețe din Canada?unde se face aplicația si care Șanț opțiunile pentru mine ,va multunesc!

  • Stimată Sultana Drugea, se poate realiza un calcul preliminar al pensiilor pe care le veți putea primi din România, atât pensia anticipată parțială cât și cea pentru limită de vârstă. Pensiile, indiferent de țară, se vor solicita de la instituțiile care gestionează sistemul de pensii din țara în care veți avea domiciliul la data solicitării pensiilor. După caz reveniți pentru mai multe detalii la contact@europensie.ro.

 • Buna ziua!
  Locuiesc cu forme legale in provincia Quebec de aprox 20 de ani, am lucrat legal in tot acest timp. Doresc sa stiu daca pensia pentru contributivitate si OLd age security le pot primi fara nici o restrictie de rezidenta in Romania, deoarece intentionez sa ma repatriez in urmatorii 10 ani.Multumesc mult!

  • HRISTOS A ÎNVIAT!
   Stimat Florian Cojanu, veți primi cu siguranță situația cu contribuția la sistemul public de pensii Canadian înclusiv din zona autonomă Quebec. E recomandat ca atunci când vă repatriați să aveți un extras cu acestă perioadă. După caz reveniți la contact@europensie.ro.

 • Buna Ziua,

  Locuiesc in Toronto, am aplicat pentru pensie limita de varsta, am trimis la autoritatile din Canada in Nov 2021 aplicatia a ajuns in Romania in Ian 2022 eu urmand sa intru cu drept legal la pensie in Feb 2022. De atunci nu stiu nimic, am inceput sa sun la CPP Internationale nu raspunde nimeni, am dat email-uri doar un singur raspuns am primit cu mesajul „cererea d-voastra a fost trimisa mai departe” asta a fost in Martie 2023 de atunci nu stiu nimic, trece si luna Mai. Eu sunt bolnava, nu lucrez si am nevoie de pensie, este cineva la Relatia cu Publicul sa dea relatii? Cati ani dureaza procesarea unui dosar?Va urma si sotul sa aplice in 2 ani, sa se astepte sa primeasca pensia spre 70 de ani daca aplica din Canada sau mai bine sa faca un drum in Romania sa aplice direct de acolo? Un roman aici in Toronto a fost mai norocos ca mine, a primit deja decizia a trimis cettificatul de viata si dupa 3 luni i l-a cerut din nou, si acum sta noptile pe telefoane in speranta ca poate ii raspunde cineva la telefon sa le spuna ca le-a trimis o data are si confirmarea de primire a certificatului. Este f frustrant ce se intampla. Va rog dati-mi un sfat cum putem afla in ce stadiu este dosarul si cum se poate lua legatura cu cei de la Casa De Pensii. Multumesc

 • Buna ziua,
  Locuiesc in Canada si ma apropii de varsta de pensionare. In Romania am lucrat 18 ani. As vrea sa stiu daca la dosarul de pensionare in Canada trebuie sa depun si buletinul si pasaportul romanesc (copii) valide.

  Multumesc mult.

 • Buna ziua ,

  Am lucrat in Canada timp de 6 ani cu FORME LEGALE , in 2008 m-am repatriat si muncesc in Romania pana in prezent.
  Mai am cateva luni si fac varsta de pensionare de 65 de ani , vechime in munca cumulata cu cea din Canada , facultatea 5 ani si stagiu militar 2 ani in Ro 46 ani , din care contributivitate in Canada 6 ani si Ro 33 ani.
  Ma intereseaza daca nu-i bine sa fac aplicatiile pt. cele 2 pensii in tarile unde am lucrat pur si simplu ?
  Deasemenea daca depasesc varsta de pensionare din Quebec 65 ani, este vreo problema acolo , aici nu este in Ro !
  Intrucat copii ii am acolo , am de gand sa locuiesc mai mult pe acolo decat prin Ro , vreua sa-i ajut. Avand insa si mama batrana aici (Ro) trebuie sa mai vin pe la ea, In acest context pensia canadiana poate fi influentata (taiata) pe perioada cat lipsesc de acolo ? Exista in legislatia canadiana ceva ,in acest sens dar destul de vag specificat. S-a mai lovit cineva de situatia asta ? Intrucat datorita acelui acord intre cele 2 tari , perioada de 10 ani a fost eliminata ma gandesc sa nu care cumva sa existe vreun articol de lege canadiana care sa-mi interzica aceasta „naveta” intre Romania si Canada , mama nici nu vrea sa auda sa se urce in avion.

 • Planuesc sa ma pensionez intre cele doua tari,Canada si Romania.Doresc sa solicit deocamdata doar pensia de batrinete din Romania .Ce document Canadian trebuie furnizat la dosarul de pensii pentru a dovedii complectarea celor 15 ani de vechime ?(14 lucrati in Romania si 20 ani in Canada).Multumesc Anticipat.

 • Buna ziua,
  Planuiesc sa imi depun actele pentru pensia din Romania. Am venit in Canada in 2002, si lucrez din acelasi an. In Romania am avut 20 ani lucrati. Am citeva intrebari, va rog:
  1.Mai sus spuneti ca trebuie sa trimitem la dosar un extras cu perioada de cotizare din Canada. Ce fel de extras, caci in formulare nu se vorbeste de asa ceva, doar sa listam unde am lucrat.
  2. Nu mai am actul de identitate (era cel vechi, nu era card, si cred ca l-am aruncat). Poate fi asta o problema?
  3. Imi trebuie sa trimit acte de studii (universitate) chiar daca am facut la seral?
  4. Oare de ce se doreste cartea de munca in original, cind de fapt s-au facut copii de catre casele de pensii acum citiva ani?

  Multumesc anticipat

  • Stimată Mihaela Neacșu,
   dosarul pentru pensia din România, deocamdată, cuprinde și carnetul de muncă în original, unul dintre motive ar fi că nu toate fotocopiile ( scanările) au fost de calitate, etc. În cazul studiilor superioare care nu sau efectuat cu frecvența ”la zi” cu licență nu mai sunt necesare documente deoarece nu sunt valorificate la stabilirea pensiei. În acest caz se depune o copie după pașaport sau după actul de identitate din Canada. Pentru alte detalii scrieți-ne la contact@europensie.ro.

 • Buna ziua,as vrea sa va intreb despre OAS,vreau sa plec la pensie in Romania,mentionez ca am 15 ani locuiti in Canada,restul anilor am locuit doar in Romania.Cum se calculeaza OAS pe care o sa-l primesc?Ma intereseaza daca se folosesc si anii de sedere in Romania ca sa ma pot califica pt OAS mai mare.Multumesc!

  • La mulți ani stimată LUCIA Dumitrescu!
   în baza acordului existent între cele două state fiecare stat recunoaște perioade de cotizare realizate în celălalt stat. În cazul în care doriți să cunoașteți valoarea pensiei pe care statul român o va plăti către dumneavoastră vă rog să reveniți pentru detalii la calcul@europensie.ro .

 • Buna ziua si La Multi Ani 2024!
  Eu si sotul meu avem dubla cetatenie, si amindoi am lucrat in Romania @ 10 ani.
  Am decis ca ne vom intoarce definitiv in Romania la timpul pesiei ( 2027 -2028). La momentul respectiv vom avea 21 de ani munciti in Canada.
  Este clar ptr noi ca:
  1.anii de lucru din cele doua tari se vor acumula,
  2. ptr ca ne mutam definitiv acasa nu vom mai avea OHIP in Canada
  3. vom aplica ptr pensie din Romania ptr ca vom avea domiciliul acolo
  dar ce nu este clar (nu gasim nici o informatie ) sunt asigurarile de sanatate in Romania. Vom beneficia sau nu de ele in Romania?
  Si alta intrebare este : se vor acumula toate cele 3 pensi ( Romania, CPP, OAS) si vom avea o pensie sau vom primi 3 sume de bani?
  Also, sper sa ne puteti ajuta cu actele cind timpul v-a veni. Dar pina atunci multumim anticipat.

  • La mulți ani!
   Stimată ALINA Roman, imediat ce veți împlinii condițiile de pensionare în România veți beneficia gratuit și de servicii de asigurare de sănătate așa cum beneficiază toți pensionarii din România. De asemenea veți primi 3 pensii: una din România și 2 din Canada. În cazul în care doriți să aflați valoarea ”la zi” a pensiei din România scrieți-ne la calcul@europensie.ro.

 • Gheorghe G.

  Buna ziua si La multi ani!

  Am 61de ani si jumatate,locuiesc in Quebec si iau pensia anticipata (RRQ) incepand de la 60 ani dar si muncesc in continuare.
  Intentionez sa ma stabilesc in Romania, la varsta de 65 de ani, unde am 4 ani munca, 5 ani facultate si armata la TR.
  As vrea sa renunt la RRQ dar am inteles ca nu se poate.
  Vreau sa depun dosarul de pensie pentru limita de varsta in Romania cu cu toate cumulate(munca Quebec 18 ani ,munca Romania 4 ani,facultate si armata).
  Intrebarea mea este daca la 65 de ani se recalculeaza pensia dupa legea din Romania(asta imi doresc pentru ca RRQ este mai mic decat o pensie minima in Romania) si daca da cum se face echivalenta salariului din Canada cu salariul din Romania?
  Daca nu, care este modalitatea de a lua pensia pentru limita de varsta in Romania?

  Multumesc mult!

 • La mulți ani! Am lucrat 22 de ani in Romania, între 1987 – 2013, cu o întrerupere in timpul facultății. Din aprilie 2013 locuiesc in Canada unde am inceput sa lucrez din octombrie 2013. Doresc să mă restabilesc in Romania, daca se poate chiar anul acesta, unde intenționez să mai lucrez până la pensie (acum am 55 de ani). Am deja 10 ani de muncă in Canada, Quebec și m-aș califica la pensia canadiană, însă am citit pe site-ul guvernului că dacă părăsești Canada, această pensie va fi sistată după 6 luni, lucru care nu se întâmplă în cazul în care lucrezi 20 de ani in Canada. As vrea sa știu dacă prin acordul romano-canadian pensia canadiană pentru 10 ani lucrați îmi va fi sau nu sistată dacă mă stabilesc definitiv în Romania. Mulțumesc

 • Buna ziua, si multumiri pentru mentionerea acestui site de informatii referitoare la pensii.
  Locuiesc in Canada si beneficiez de pensie din Romania, calculata in RON, schimbata si transferata in USD de statul roman, in functie de rata de schimb, si care imi revine in cont in CAD (dupa taxe). Dorinta mea este de a afla mecanismul misterios prin care se transforma banii din RON in USD, (daca asta e procedura), astfel incat sa pot ca calculez si eu daca primiesc pensia in cuantum corespunzator sau nu. Este imposibil sa aflu de la autoritatile din Romania cum se face acest calcul si am nevoie sa stiu cat impozit platesc pe pensie in Romania . Nu am primit niciodata un talon de pensie sau vreun act oficial de la Casa de Pensii. Puteti sa-mi dezvaluiti acest mister, pentru mine, cum se calucleaza pensia in USD?

  • Stimată Elisabeta, în fapt pensia este subțiată cu câteva comisioane, anume: comision de transfer spre banca care preia prestațiile sociale și le redistribuie în valuta solicitată de beneficiar în cont. Astfel există un comision de transfer între Casa de Pensii și banca care preia spre redistribuire (CITY) apoi un comision de schimb valutar și apoi un comision de transfer în contul propriu. Desigur pensia pleacă , funcție de domiciliul fiscal ales impozitată sau nu din România. Pentru detalii mai tehnice reveniți la contact@europensie.ro. Desigur dacă pensia pare jumulită serios este recomandat să solicitați plata ei trimestrial sau semestrial.

   • Buna ziua , stimate d-le Ioan Covaciu,
    Datorita dvs., am reusit sa-l fac sa inteleaga pe cel ce
    nu era in tema cu pensia din doua tari : Romania si Canada.
    Vreau sa va multumesc ptr. asta.
    Eu am doua pensii in Romania si Canada. In Romania am 10 ani , plus 5 ani (platiti), plus 1,5 ani contributii cu facultatea si cu stagiu militar plus cit am lucrat in Canada 10 ani (am chiar pe ani cit am cistigat in perioada acea).
    Problema mea, este ca am mers cu toate actele la mine sa vad
    daca sunt OK si 3 toti functionarii au parut surprinsi de documente. Au zis ca n-au vazut in viata lor, acordul din 14 octombrie 2010 ca nu vor stii ce sa-I faca (sa-l applice). Dupa 14 ani !!!!! Eu nu stiu ce ce fac. Oare niciunul n-a mai aplicat ca mine timp de 14 ani?
    Eu sunt ploiestean si am aplicat si la Casa Judeteana de Pensii Prahova. Nu stiu ce sa mai fac. Daca ii las o sa sa ramin fara 10 ani de pensie !! Exista un serviciul Serviciu de Comunicare si Relatii cu Publicut dar n-are telephone .
    Va rog sa ma ajutati !!!

    Daniel Popescu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.