Pensionarea anticipată în România și stagiu din UE, Când se poate accesa ? Condiția de vârstă, condiția de vechime(perioada de cotizare efectivă), Exemplu calcul pensie comunitară.

Activitatea desfășurată în mai multe țări pentru care s-a contribuit la sistemele publice de pensii poate aduce surprize neplăcute , nu puține, atunci când trebuie accesată pensia din fiecare stat. În România pensionarea timpurie poate fi realizată prin două forme de pensionare: pensia anticipată parțială și pensia anticipată. Aici vom detalia modul de accesare a pensiei anticipate parțiale din România, de către toți cotizații la sistemul public indiferent dacă sunt: români , francezi, italieni, olandezi, etc , mai cu seamă a pensiei comunitare anticipate parțiale. Termenul de comunitar în acest caz vine de la obligativitatea utilizării stagiilor din 2 sau mai multe țări în care solicitantul a cotizat în UE( sau țări cu care România are încheiat acord) pentru îndeplinirea condiției de stagiu contributiv, care trebuie să fie cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare cerut în Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010.

Accesare Pensia Comunitară Anticipată Parțială se poate accesa îndeplinind 2 condiții de bază: – realizarea unui stagiu contributiv cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare ( vezi Anexa Nr 5) – vârsta la data accesări să fie mai mică cu cel mult 5 ani față de vârsta standard de pensionare ( Anexa Nr.5)

Ex. Bărbat ( stagiul complet necesar 35 de ani, iar varsta standard de pensionare este 65 de ani) – poate accesa pensia comunitară anticipată parțială dacă are un stagiu contributiv de minim 35 ani si varsta implinita de 60 ani. Femeie născută în Februarie 1962 ( stagiul complet 32 ani si 6 luni iar varsta standard de pensionare 62 de ani si 2 luni) – poate accesa începând cu aprilie 2019 pensia comuniară anticipată parțială dacă are realizat un stagiu comtributiv de minm 32 ani si 6 luni.

12 Comentarii

 • Bună ziua
  A și dori să mi spuneți care este vârsta la care pot ieși la pensie preanticipat,sunt nascută in nov 1968 ,am acum 33 de ani vechime in munca și mi asi dori și un calcul la ce pensie să mă
  aștept estimativ .Nu am prea înțeles formulele de calcul cu brut 1 și brut 2 dar când voi primi răspunsul dv pe email am sa va dau suma corecta a salariului brut și net
  Vă mulțumesc!

  • Stimata IULIANA IPATE, vârsta standard de pensionarre pentru femeile născute după 01.01.1967 este 63 de ani ( vezi anexa nr. 5 din legea 263/2010), iar stagiul complet de cotizare necesar pentru a putea aaccesa pensia anticipată parțială este de minim 35 de ani.
   Astfel că pentru a accesa , cu maxim 5 ani mai devreme pensia (58 de ani) este necesar să realizați încă 2 ani de stagiu prin contribuție ( exclus cumpărare stagiu cf punct 15 din OUG 103/2017). Pensionarea mai timppurie de a împlini vârsta de 58 de ani se poate realiza numai prin pensie de invaliditate ( incapacitate de muncă), deoarece nu există forma de pensionare prin pre-anticipare.
   Desigur ar mai fi o posibilitate dacă ați realizat stagiu de cotizare în grupe superioare de muncă. Pentru alte detalii vă rog să reveniți la contact@europensie.ro . Mulțumesc pentru vizită și pentru încrederea acordată !

 • Bună seara,
  Aș dori dacă se poate să-mi spuneți care este vârsta la care pot ieși la pensie anticipat. Sunt nascut in septembrie 1969 ,am lucrat în Romania din 1986 până în 2016 (dintre care 1 an si 4 luni stagiul militar și 8 ani și 8 luni la grupa 1, mi s-a spus ca si armata intră în grupă pentru ca m-am re-angajat la 15 zile dupa iesirea din armata), iar în Italia lucrez din septembie 2016 pana in prezent. M-ar ajuta mai multe informatii despre ce optiuni am si un calcul estimativ.
  Vă mulțumesc frumos!

  • Stimat Fanel Bonta, varsta standard de pensionare în România este de 65 ani și poate fi redusă cu maxim 13 ani funcție de numărul anilor realizați în grupe superioare de muncă. Vă pot realiza un calcul preliminar. Reveniți vă rog la contact@europensie.ro.

 • Buna ziua si La multi ani 2023! Ma numesc Banu Daniel nascut in 1960 am o vechime de 25 ani si 2 luni in romania inclusiv stagiul militar si o vechime de 10ani in spania unde si lucrez actualmente.Unde si cand pot accesa o forma de pensionare anticipata.Multumesc.

 • Bună ziua, stimate domn Ioan! Tatăl meu, Pruteanu Gheorghe, născut in 1967 are o vechime de 14 ani si 6 luni cu stagiu miliar și șomaj înainte de 2000 în România, precum și 20 de ani în Italia. Conform varstei ar trebui sa iasă in 2029, însă în România 7 ani sunt in grupa II, deci din calculele mele ar trebui sa iasă in 2027 de drept. Intrebarea mea este daca, in conditiile date, cei 5 ani pentru pensionare anticipata se scad din varsta normala(2029) sau din varsta de pensionare a lui (2027)? Vă multumesc!

  • Reducerea varstei standard de pensionare (65 ani) cu 2 ani si 4 luni pentru cei 7 ani de grupa a II-a nu se cumulează cu cei 5 ani pentru pensionarea antticipată. Astfel pensionarea anticipata partiala se va putea realiza la 60 ani iar cea pentru limită de varsta la 63 ani si 8 luni.

 • Buna ziua ,
  Am 63 de ani , sint inca in activitate in Franta unde lucrez fara intrerupere de 35 de ani ;
  As dori sa stiu daca in momentul in care voi implini cei 65 de ani , voi avea dreptul la o pensie CNPP , avind in vedere ca am lucrat legal in Romania timp de 9 ani (intre anii 1979-1988)

  Cu stima ,
  Mihail Dumitrescu

 • Salve,as dori o informatie,daca se poate.Ma numesc Varnavici Matroana,am o vechime de 24 ani in romani ,din care 11 ani sant grupa a 2 a,si 3 ani in italia.Am varsta de 59 ani si doresc sa stiu daca acea grupa a 2 a imi este de folos cumva sa ies la pensie anticipata sau comunitara sau de care o fi.Va multumesc anticipat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.