Activitatea desfășurată în mai multe țări pentru care s-a contribuit la sistemele publice de pensii poate aduce surprize neplăcute , nu puține, atunci când trebuie accesată pensia din fiecare stat. În România pensionarea timpurie poate fi realizată prin două forme de pensionare: pensia anticipată parțială și pensia anticipată. Aici vom detalia modul de accesare a pensiei anticipate parțiale din România, de către toți cotizații la sistemul public indiferent dacă sunt: români , francezi, italieni, olandezi, etc , mai cu seamă a pensiei comunitare anticipate parțiale. Termenul de comunitar în acest caz vine de la obligativitatea utilizării stagiilor din 2 sau mai multe țări în care solicitantul a cotizat în UE pentru îndeplinirea condiției de stagiu contributiv, care trebuie să fie cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare cerut în Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010.

Accesare Pensia Comunitară Anticipată Parțială se poate accesa îndeplinind 2 condiții de bază: – realizarea unui stagiu contributiv cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare ( vezi Anexa Nr 5) – vârsta la data accesări să fie mai mică cu cel mult 5 ani față de vârsta standard de pensionare ( Anexa Nr.5)

Ex. Bărbat ( stagiul complet necesar 35 de ani, iar varsta standard de pensionare este 65 de ani) – poate accesa pensia comunitară anticipată parțială dacă are un stagiu contributiv de minim 35 ani si varsta implinita de 60 ani. Femeie născută în Februarie 1962 ( stagiul complet 32 ani si 6 luni iar varsta standard de pensionare 62 de ani si 2 luni) – poate accesa începând cu aprilie 2019 pensia comuniară anticipată parțială dacă are realizat un stagiu comtributiv de minm 32 ani si 6 luni.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.