Activitatea desfășurată în mai multe țări pentru care s-a contribuit la sistemele publice de pensii poate aduce surprize neplăcute , nu puține, atunci când trebuie accesată pensia din fiecare stat. În România pensionarea timpurie poate fi realizată prin două forme de pensionare: pensia anticipată parțială și pensia anticipată. Aici vom detalia modul de accesare a pensiei anticipate parțiale din România, de către toți cotizații la sistemul public indiferent dacă sunt: români , francezi, italieni, olandezi, etc , mai cu seamă a pensiei comunitare anticipate parțiale. Termenul de comunitar în acest caz vine de la obligativitatea utilizării stagiilor din 2 sau mai multe țări în care solicitantul a cotizat în UE( sau țări cu care România are încheiat acord) pentru îndeplinirea condiției de stagiu contributiv, care trebuie să fie cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare cerut în Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010.
Accesare Pensia Comunitară Anticipată Parțială se poate accesa îndeplinind 2 condiții de bază: – realizarea unui stagiu contributiv cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare ( vezi Anexa Nr 5) – vârsta la data accesări să fie mai mică cu cel mult 5 ani față de vârsta standard de pensionare ( Anexa Nr.5)
Ex. Bărbat ( stagiul complet necesar 35 de ani, iar varsta standard de pensionare este 65 de ani) – poate accesa pensia comunitară anticipată parțială dacă are un stagiu contributiv de minim 35 ani si varsta implinita de 60 ani. Femeie născută în Februarie 1962 ( stagiul complet 32 ani si 6 luni iar varsta standard de pensionare 62 de ani si 2 luni) – poate accesa începând cu aprilie 2019 pensia comuniară anticipată parțială dacă are realizat un stagiu comtributiv de minm 32 ani si 6 luni.
Cum se calculează stagiul de cotizare contributiv dacă am cotizat în mai multe țări din UE ?
Mai întâi vom stabili ce înseamnă stagiu contributiv în România. În fond este vorba despre contribuție, adică de perioadele în care o persoană a contribuit prin plată la sistemul public de pensii, mai demult era utilizată expresia ”în câmpul muncii” pentru această perioadă de cotributivitate. Urmare perioadele de angajare și a celor în care am contribuit prin Declarație de Asigurare. Cotizarea prin Contract de Asigurare Socială este validată ca fiind contributivă până inclusiv decembrie 2018, după care nu mai poate fi valorificată decât la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă. La aceste stagii se adaugă și perioadele de șomaj , mai puțin perioada 01.04.2001-31.12.2005, și suplimentul de stagiu primit pentru ani munciți în grupa 1 sau 2 de muncă respectiv condiții deosebite sau speciale. Alte stagii, denumite asimilate, cum sunt perioada studiilor superioare sau cea în care s-a efectuat serviciul militar nu pot fi calculate la stabilirea stagiului contributiv necesar acestui tip de pensionare. Realizarea stagiului de cotizare în Italia spre exemplu necesită un calcul exact al perioadelor în care s-a contribuit efectiv din extrasul de cont eliberat de INPS Italia.
Am fost angajat în Italia și am cotizat în același an voluntar în România , voi avea 2 ani de stagiu ?
În aceast caz nu se realizeaza 2 ani de vechime în muncă dar la stabilirea drepturilor cuvenite fiecare stat va calcula pensia pentru intreaga perioada muncita sau de cotizare la fondul propriu de pensii. La stabilrea cotei din total stagiu realizat în fiecare stat, s-a stabilit în legislația comunitară, se va avea în vedere stagiul de cotizare realizat prin angajare. Astfel la aplicarea principiului prorata temporis stagiul de cotizare va fi alocat Italiei deoarece acolo ati cotizat pe baza unui contract de muncă.
Exemplu dacă un bărbat care a cotizat în România si Italia, a realizat 25 de ani stagiu contributiv în România , are nevoie de cel puțin 520 de săptămâni de cotribuție în Italia pentru a avea validată condiția de stagiu contributiv.
Citește și Calcul pensie Anticipată Partiala
Care este principiul de stabilire a valorii pensiei ?
Pensia comunitară anticipată parțială se va stabili respectând legislația UE în domeniul prestațiilor sociale, astfel că pentru stabilirea cotei din drepturile cuvenite la pensionare fiecare fond de pensii publice va calcula pensia avand ca bază valoarea contribuțiilor si perioada de timp pe care le-a încasat de la solicitant, dar recunoscând perioada de contribuție efectivă realizată în celelalte state membre UE. Cum această formă de pensionare o acordă România, la stabilirea valorii pensiei se va utiliza algoritmul de calcul stabilit în legislația pensiilor si a normelor de aplicare din țara noastră, în fond pentru anii din România va rezulta un punctaj mediu anual , punctaj ce va fi calculat si pentru stagiul contributiv realizat în celelalte state.
Astfel se va calcula un punctaj total teoretic pe baza cărui se va calcula valoarea teoretică a pensiei ( Pt). În exemplul de mai sus există 25 de ani (ROU) + 10 ani (IT) = 35 de ani , rezultând o cotă procentuală aferentă României de 71,4% iar stagiul realizat în Italia reprezintă 28,6% . Astfel din pensia teoretică (Pt) România va acorda 71,4% . Dacă Pt este 2000 lei atunci Pensia Comunitară Anticipată Parțială înainte de aplicarea procentului de penalizare este :2000*0,714 = 1428 lei.
Procentul de penalizare aplicat pentru pensionarea anticipată parțială are valoarea maximă de 6%/an . Astfel că dacă dosarul de pensionare este depus imediat după împlinirea varstei de 60 de ani și un stagiu contributiv de 35 ani atunci până la împlinirea vârstei de 65 de ani va avea o pensie penalizată lună de lună cu 30%. Pensia comunitară anticipată parțială pentru exemplul de mai sus are valoarea: 1428 lei-30% =1000 lei, desigur valoarea ei crește an de an funcție de evoluția legislației pensiilor din România.
Despre documentele necesare, unde se depun, timpul în care se eimite decizia de pensionare, forma cea mai avantajoasă de încasare, dacă se poate continua activitatea profesională,etc .. în materialul următor.
www.europensie.ro