Activitatea desfășurată în mai multe țări pentru care s-a contribuit la sistemele publice de pensii poate aduce surprize neplăcute , nu puține, atunci când trebuie accesată pensia din fiecare stat. În România pensionarea timpurie poate fi realizată prin două forme de pensionare: pensia anticipată parțială și pensia anticipată. Aici vom detalia modul de accesare a pensiei anticipate parțiale din România, de către toți cotizații la sistemul public indiferent dacă sunt: români , francezi, italieni, olandezi, etc , mai cu seamă a pensiei comunitare anticipate parțiale. Termenul de comunitar în acest caz vine de la obligativitatea utilizării stagiilor din 2 sau mai multe țări în care solicitantul a cotizat în UE( sau țări cu care România are încheiat acord) pentru îndeplinirea condiției de stagiu contributiv, care trebuie să fie cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare cerut în Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010.

Accesare Pensia Comunitară Anticipată Parțială se poate accesa îndeplinind 2 condiții de bază: – realizarea unui stagiu contributiv cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare ( vezi Anexa Nr 5) – vârsta la data accesări să fie mai mică cu cel mult 5 ani față de vârsta standard de pensionare ( Anexa Nr.5)

Ex. Bărbat ( stagiul complet necesar 35 de ani, iar varsta standard de pensionare este 65 de ani) – poate accesa pensia comunitară anticipată parțială dacă are un stagiu contributiv de minim 35 ani si varsta implinita de 60 ani. Femeie născută în Februarie 1962 ( stagiul complet 32 ani si 6 luni iar varsta standard de pensionare 62 de ani si 2 luni) – poate accesa începând cu aprilie 2019 pensia comuniară anticipată parțială dacă are realizat un stagiu comtributiv de minm 32 ani si 6 luni.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.