Ca mai toată Europa și Franța este cuprinsă în ghearele crizei cu mai multe capete: sanitară, economică, energetică  la care iși poate face apariția și cea alimentară.

Guvernul francez este preocupat de scăderea puterii de cumpărare pentru tot mai mulți dintre francezi, urmare a decis să acționeze.

Astfel legea puterii de cumpărare va trebui să aducă o ameliorare a vieții familiilor cu un buget redus, guvernul speră să crească veniturile. Și asta, fie că sunteți angajați, funcționari publici, lucrători independenți, șomeri sau pensionari. Iată cum arată creșterile:

  • Creștere de 2,01% pentru SMIC. Prin urmare, pentru un loc de muncă cu normă întreagă, acesta merge de la 1.645,58 la 1.678,65 euro brut.
  • Triplarea și perpetuarea bonusului Macron. Prin urmare, merge de la 1000 la 3 000 de euro sau de la 2000 la 6 000 de euro în unele cazuri. În plus, își schimbă numele și devine PPV sau primă de partajare a valorii.
  • Creșterea medie de 3,5% a compensațiilor pentru obligația de serviciu public. Asta după 2010, 2016 și 2017.
  • Reducerea contribuțiilor sociale datorate de persoanele care desfășoară activități independente. Această scădere se referă la contribuțiile datorate pentru anul 2022 și anii următori.
  • Creșterea cu 2,9% a indemnizațiilor de șomaj de la 1 iulie. Ca o reamintire, în ultimii 5 ani, limita fixă a acestei creșteri este de 0,5%.
  • Creșterea cu 4% a pensiilor pentru planurile de bază. Aceasta se desfășoară din iulie, iar cele ale complementarității sunt excluse. Progresia începe în luna august. Vor exista plăți retroactive pentru luna precedentă.

( Sursa iletaitunepub.fr).

Nici reforma pensiilor nu este lăsată deoparte, președintele Macron pune din nou în dezbatere modificarea legislatiei pensiilor.

Principalele subiecte vor fi legate de varsta pensionarii 60 sau 65 de ani, respectiv cresterea perioadei de cotizare.

Francezii se deosebesc de europeni printr-un refuz foarte majoritar de a lucra mai mult. Dar un refuz corelat în mare măsură cu poziționarea socială: 77% din clasele de mijloc inferioare și modeste și 85% dintre cei mai săraci sunt în favoarea pensionării la vârsta de 60 de ani, față de doar 35% din categoriile bogate, potrivit unui sondaj Ifop publicat în februarie. În mod similar, dacă 42% dintre francezi declară că sunt gata să muncească până la vârsta de 64 sau 65 de ani pentru a avea o pensie bună, 62% dintre manageri sunt în această perspectivă, dar numai 39% dintre lucrători, potrivit barometrului Cercle de l’épargne/Amphitéa din mai. ( Sursa lemonde.fr).

www.europensie.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.