Probleme cu pensiile, că dacă nu ar fi fost nu ar fi real.

Primele semnale pentru pensionarii care si-au mutat rezidenta din tara de bastină, probleme majore, sau resimțit odată cu colapsul grecesc.

Astfel că odată cu prăbușirea economică a Greciei de acum 7-8 ani, când băncile nu au mai avut lichidități, acestea nu au mai putut face plata nici pentru pensiile pensionarilor UE, care se aflau in centrele de sănătate din Grecia.

De asemenea este cunoscut că pentru ca statul plătitor să facă plata pentru un pensionar aflat în afara granițelor sale triimite pensionarului un document numit ”certificat de viață”. Ce se dovedește a fi un document așezat între celelalte certificate ( de nastere si de deces) , certificat ce trebuie returnat semnat în fața unui notar și apoi retrmis intituției care instrumentează dosarul de pensie. Cum vârstnicii stau cel mai bine la capitolul memorie, se întâmplă să uite să trimită acest certificat de viață, iar rezultatul este că in lipsa dovezii că pensionarul trăiește , plata pensiei …încetează.

Dar un lucru ceva mai spectaculos s-a întâmplat pe ”ruta” UK-Canada pentru pensionarii britanici și canadieni care își primesc pensiile din UK în Canada.

Așa după cum scrie thewordnews.net, mii de pensionari sau trezit cu pensiile tăiate deoarece nu au retrimis certificatul de viața primit din UK.

Dar de data aceasta, pare că a mai apărut un Triunghi al Bermudelor pe traseul de predare-primire între Royal Post si Canada Post și mii de pensionari nu au mai primit documentul ce la asigura continuitate plății pensiilor din UK.

Oricum ar fi, chiar dacă nu ne aflăm în sezonul rece, perioada nu putea pica mai prost având în vedere inflația în creștere și costurile ridicate la energie. Mai mult pe lângă ceea ce in Europa de Est are un efect mai minor, în Occident mulți pensionari locuiesc în chirie, iar lipsa banilor pune în pericol și rezidența.

„Nu am pensie pentru că a fost desființată în iulie. Ei bine, am un mic cont de economii pe care îl pot folosi pentru câteva luni, dar după aceea nu știu.”..declară Barbara Reynold cf aceleiași surse.

Între timp Oficiul de pensii din UK a prelungit termenul de primire a certificatelor de viața din Canada pentru a diminua efectul nedorit asupra pensionarilor.

În România au fost de asemenea raportate probleme de încasare a pensiilor din Cipru, Israel și Grecia, dar în situațile cunoscute pensionarii au prezentat confirmare de primire prin poștă a certificatelor de viață.

Pentru probleme similare scrie la contact@europensie.ro .

Ioan Covaciu

www.europensie.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.