Cunoșteam cazuri prin care pensionarii români  așteptau de 4 ani decizia de pensionare din Italia , dar pare că la greci se poate și mai mult.

Agenția națională de asigurări sociale din Grecia ,EFKA ,a emis favorabil 30.200 de cereri de pensionare în luna iulie, eliminând în continuare o restanță cumulată de peste un milion de cazuri.


Intocmire dosar de pensionare pentru Grecia contact@europensie.ro 


În acest moment, 96% din cererile depuse între 2016 și 2022 au fost aprobate.

Cu toate acestea, mai rămân 56.000 de pensii principale care urmează să fie procesate, precum și zeci de mii de pensii auxiliare, plăți forfetare și alte cazuri, mai specifice, menționează ekathimerini.com.

La fel ca în cazul celor care așteaptă decizia de pensie comunitară din Slovacia și Grecia acorda în avans o plată minimă lunară din pensie până la finalizarea calculelor pensiei iar odată cu emiterea deciziei se plătesc sumele cuvenite retroactiv

„EFKA are acum mijloacele tehnice pentru a procesa aproximativ 25.000-30.000 de cereri de pensii pe lună”, a declarat Michalis Kefalogiannis, care conduce grupul responsabil cu procesarea cererilor, conform aceleiași surse.

Agentia de asigurari sociale urmareste automatizarea procesului si aprobarea cererilor de pensii in termen de 90 de zile. Se speră ca finalizarea procesului de automatizare să nu dureze mai mult de 3 ani.

Sume imense ce trebuie încasate retroactiv de pensionari

În ceea ce privește datoriile restante, în iunie 2020 acestea s-au ridicat la 705 milioane de euro, în timp ce astăzi se ridică la 78 de milioane de euro, în scădere cu 89%. Reducerea corespunzătoare față de luna iunie 2021 este de aproximativ 80%.

„Această reducere rapidă a arieratelor la pensionarii în curs se datorează lichidării în masă a arieratelor realizate în ultimele luni, prioritizând pensiile mai vechi în curs de așteptare însoțite de plata retroactivă respectivă”, a precizat Ministerul Muncii.

27.08.2022 lapensie.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.