Cota 100 reprezintă o propunere de modificare parțială a legii pensiilor din Italia ( Legea Fornero), lege ce a intrat în vigoare în 2011 fiind promovata de către ministrul de resort Elsa Fornero.

Modificarea este preconizat să fie legiferată din 2019 ( anunțată de Salvini și Di Maio) și va permite o pensionare timpurie de pe piața forței de muncă a celor care au cotizat o perioadă de timp care adăugată la vârsta lor  însumează 100 de ani. Astfel o persoană care a cotizat 35 ani si are vârsta de 65 ani poate să se pensioneze.

Urmare cetățenii români care au cotizat în România 20 de ani și mai au 15 ani de cotizare ( 780 săptămâni)  va putea solicita pensia din Italia chiar dacă nu a atins 67 de ani. Se dorește, totuși, impunerea unui prag minim de vârstă pentru cei care ajung la cota 100 , urmând să poată accesa pensia numai după 64 de ani.

Pentru a afla care stagiu realizat în România nu este luat în calcul de INPS la stabilirea stagiului de cotizare utilizat la stabilirea drepturilor din pensie acordate de Italia scrie la contact@europensie.ro .

Desigur urmărește www.europensie.ro pentru a afla dacă opțiunea 100 va intra în vigoare din 2019.

IOAN COVACIU

22.09.2019

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.