Pensionarea lucrătorilor casnici și a asistenților maternali

Lucrătorii locali și asistenții maternali au statutul de angajați; acestea depind, prin urmare, de schema generală a angajaților privați. 
Pensia suplimentară este gestionată de o organizație specifică, Ircem, care face parte din federația Arrco.


1. Cum se realizează pensionarea pentru lucrătorii casnici și asistenții maternali?

Pensionarea lucrătorilor casnici și a asistenților maternali funcționează în același mod ca și ceilalți angajați. Se compune din două părți:

Pensie de bază , gestionată de Asigurări de pensii (CNAV, fond național de pensii);Pensia suplimentară , administrată de Ircem , pentru non-executivi. Ircem face parte din Federația Arrco ; pensia suplimentară pentru lucrătorii casnici și asistenții maternali este, prin urmare, calculată exact ca cea a tuturor angajaților ne-manageri.
Trebuie amintit faptul că angajații executivi contribuie de asemenea la Agirc, însă acest statut nu se aplică, în general, lucrătorilor casnici și asistenților maternali.

Angajatorul este responsabil pentru plata tuturor contribuțiilor, a celor care îi revin („contribuția angajatorului”) și a celor plătite de salariat (contribuții salariale). 

Condițiile de pensionare , metoda de calcul a pensiilor de bază și suplimentare , valoarea contribuțiilor sunt exact aceleași ca și pentru ceilalți angajați. 

Atunci când angajatul intern sau asistentul maternal a fost, de asemenea, angajat al uneia sau mai multor societăți, toate drepturile și toate punctele sunt combinate pentru calcularea pensiei.

Când a depins, de asemenea, de unul sau mai multe planuri (funcționari publici, agricultori, lucrători independenți, profesii liberale, scheme speciale …), el va primi pensii separate pentru fiecare plan, la fel ca toți ceilalți pensionari.


2. Norme specifice pentru asistenții maternali

Pentru asistenții maternali există reguli speciale: perioadele lucrate înainte de crearea statutului în 1977 pot fi validate dacă au fost plătite contribuțiile la asigurările sociale;astăzi, asistentul matern nu poate fi plătit mai puțin de 2,25 ori Smic pe oră pe oră și pe copil păstrat, adică în 2018, 2,25 x 9,88 = 22,23 € brut.
Un asistent maternal care îngrijeste doi copii pe întreaga durată a zilei nu poate primi, în 2018, mai puțin de 2 x 22,23 € = 44,46 € brut pe zi de îngrijire.

În cazul în activitatea de îngrijire durează mai puțin de 8 ore pe zi, minimul este calculat în funcție de numărul de ore: pentru fiecare copil, de fiecare dată când nu poate fi plătit mai puțin de 2,25 salariul minim pe oră împărțit la 8, care este, în 2018, 22,23 / 8 = 2,78 €. 
Acest minim funcționează din 1993; între 1977 și 1992, a fost de două ori pe minut Smic pe zi și pe copil păstrat. Până în 1986, angajatorii au plătit o cotă forfetară pentru contribuțiile la asigurările sociale; începând din 1986, au plătit pe baza salariilor plătite efectiv (dar pot beneficia de ajutoare și de avantaje fiscale).

În consecință, pentru perioadele după 1 ianuarie, 1986, Urssaf recalculează automat contribuțiile bazate pe minimul legal ( de 2 ori mai mare decât salariul minim pe zi pe copil până la 1992 și după 2,25) , în cazul în care o remunerație inferioară este recunoscută retroactiv. 
În cele din urmă, reforma 20 ianuarie 2014 permite persoanelor care și- au exercitat activitatea asistentului maternal , între 1 ianuarie 1975 și 31 decembrie 1990 recumpărarea sferturi , la o rată preferențială , de ani de zile , atunci când validează mai puțin 4. În 2018, această rată este de 1322 € pe trimestru, indiferent de vârstă și venit. Aceasta este suma contribuției totale pe care ați fi plătit-o dvs. și angajatorul dvs. dacă ați câștigat 75% din plafonul de securitate socială.
Rețineți că tipul preocupărilor asistentului maternal: 
babysitter efectuate la domiciliul asistentului maternal personal al familiei creșele gărzi de copil acasă depind și de IRCEM, dar nu și în statutul asistent maternal.


3. Grupul Ircem

Ircem (Institutul de pensii suplimentare pentru lucrătorii casnici ) a fost creat în 1973 pentru a oferi pensii suplimentare lucrătorilor casnici . Organizația sa alăturat federației Arrco. 

Ircem gestionează pensionarea suplimentară a asistenților materni (în plus față de cea a lucrătorilor casnici) de la crearea acestui statut profesional în 1977. 

Dincolo de pensionare suplimentară, grupul Ircem gestionează alte aspecte ale protecției sociale. lucrătoriicasniciși asistenții maternali: 
Ircem-Prévoyance, creată în 1994, este un sistem obligatoriu care completează prestațiile de securitate socială până la nivelul salariului în caz de concediu medical sau invaliditate. Ircem-Mutuelle este un sistem opțional de sănătate reciprocă, dedicat lucrătorilor casnici și asistenților maternali.

Datele se actualizează..

Noiembrie 2018

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.