Pensiile din Finlanda
Sistemul național de pensii finlandez cuprinde în principal pensia pentru invaliditate și pensi pentru limită de vârstă.

1. Pensia de Invaliditate se acordă în intervalul de vârstă 16-64 de ani.

În mod oarecum identic cu sistemul de protecție socială din România, mai întâi persoana eligibila va avea o perioadă de maxim 300 zile în care, după tratamente medicale, se poate întoarce ”în câmpul muncii”. Altfel, funcție de gradul de affectare al capacității de muncă, bolnavul va primi o pensie de invaliditate pe o perioadă determinată și funcție de recuperarea staării de sănătate poate primi, ulterior, o pensie parțială de invaliditate în paralel cu un salariu primit pentru o activitate profesională prestată pentru o fracțiune din timpul normal de muncă.
Pentru stabilirea gradului de incapacitate în a presta o activitate profesională, expertul medical, va stabili condiția de a primi o pensie de invaliditate în raport cu vârsta, profesia, educația și locul de reședință, precum și potențialul dumneavoastră de a găsi un loc de muncă care să se potrivească calificărilor dumneavoastră profesionale, precum și informațiile că posibilitățile dumneavoastră de reabilitare au fost determinate.

2. Pensia pentru limită de vârstă se acordă de la împlinirea vârstei de 65 ani.

O persoană poate solicita o pensie la limită de vârstă din Finlanda dacă a avut o sedere de minim 3 ani în statul finlandez.
Există mai multe variante de accesare care cuprind un sprijin pentru persoanle aflate în șomaj pentru o perioadă mai lungă de asemenea pentru familiile cu copii pensia se majorează.
Pensia pentru limită de vârstă poate fi accesată și mai timpuriu, de la 64 de ani pentru care se aplică o diminuare de 0,4% pentru fiecare lună rămasă până la 65 de ani, dar e de știut că pensia nu va fi întregită la 65 de ani ci va rămâne diminuată cu procentul calculat.
Ai aci un formular Formular pensie Finlanda ce se poate completa. Trimiteți cererea dumneavoastră împreună cu documentele justificative la Kela, PL 10, 00056 KELA., dar nu trebuie evitată nici solicitarea on-line.

Alte beneficii

Indiferent de tipul pensiei primite, pensionarii beneficiază de costuri reduse pentru medicamente, transport și de majorararea pensiei dacă au in intreținere alti pensionari, etc.

Adresa institutii responsabile: Early old-age pension | Our Services | Kela

Pentru ajutor în a accesa o pensie din România sau Finlanda scrie la contact@europensie.ro.

Articol în construcție..

12.01.2023

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.