Conditii pentru pensionarea femeilor, Categorii de activități profesionale care sunt eligibile, Optiunea Donna 2023.

Posibilitatea de pensionare timpurie pentru femei a fost păstrată și în 2023 dar cu multe categoriile de activități profesionale pentru care va fi posibilă solicitarea pensionării după Opțiunea Donna a fost mult restrânsă de către Guvernul Meloni. În fapt sau avut în vedere femeile aflate în situații deosebite.

Care sunt situațiile în care femeile pot solicita pensionarea prin opțiunea Donna?

Executivul italian a avut în vedere 3 categorii de activități sau situații excepționale pentru femei:

  • cu handicap sau invaliditate ce afectează cu cel puțin 74% capacitatea de a munci.
  • femei ce au în îngrijire un membru al familiei de cel puțin 6 luni
  • femeile concediate;

Astfel că, în cazurile în care sunteți îngrijitoare, cu invaliditate/handicap respectiv concediată sau angajate care au fost disponibilizată de către companii aflate în criză economică în 2023, angajați de stat sau privați care până în 2022 au realizat minim 35 ani de stagiu contributiv cor trebui să mai îndeplinească și condiția de vârstă astfel:

  1. 58 de ani în cazul în care lucrătorul are cel puțin 2 copii sau este lucrător concediat sau angajat al unei societăți aflate în criză;
  2. 59 de ani dacă aveți 1 copil și
  3. 60 de ani dacă nu aveți copii.

O altă condiție este că solicitantele să aibă stagiu de cotizare realizat și înainte de 01.01.1996.

Activitate de îngrijitor, din păcate pentru românce, exclude activitatea de badantă deoarece acesta activitatea de îngrijitor a fost strict selectată doar pentru îngrijitor familial.

Astfel activitatea de ingrijitor acceptată a putea solicita această formă de pensionare trebuie să fie efectuată pentru un membru al familiei.

Pentru a accesa opțiunea femeilor din 2023 cu profilul de îngrijitor familial, este necesar să se poată demonstra că își asistă soțul sau o rudă de gradul întâi care trăiește cu un handicap într-o situație gravă, astfel cum este definită de art. 3, alin.3, din Legea 104/1992, la data cererii de pensionare anticipată și pentru cel puțin șase luni.

De asemenea, poate fi accesată în cazul în care asistența se referă la o rudă sau la o rudă de gradul doi care locuiește împreună, dar numai în cazul în care părinții sau soțul persoanei cu handicap grav au împlinit vârsta de 70 de ani sau suferă, de asemenea, de patologii invalidante sau sunt morți sau dispăruți.

Când se pot depune solicitările?

De la 01.02.2023 pentru angajate si 01.08.2023 pentru cele care desfășoară activități independente.

Concluzii

Această formă de pensionare este discriminatorie pentru activitatea de îngrijitor, deoarece se aplică doar cu condiția de a fi rudă cu persoana ingrijită, excluzând aceiași activitate desfășurată de femei aflate în aceleași condiții de vârstă și stagiu de cotizare. Altfel pare mai degrabă un ajutor social.

Pentru alte detalii scrie la contact@europensie.ro.

06.01.2023 www.europensie

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.