Citind materialul de mai jos vei afla care sunt capcanele în care cad cei care muncesc în 2-3 sau mai multe state membre UE sau cu care România are încheiate acorduri de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare.
Iarna car și vara sanie, bani albi pentru zile negre, vorbe bune dar fără sănătate, multă răbdare și umilință, riscați să nu mai prindeți ziua în care banii albi vor ușura povara zilelor grele.
Legislația europeană în domeniul prestațiilor sociale este bine gândită și pentru o parte din cotizanți chiar avantajoasă, dar acum voi privi aceste efecte din ochii unui român sau est-european care accesează pensia pentru limită de vârstă. Legislația fiecărui stat are reguli bine stabilite cu privire la stagiul minim de cotizare și varsta de la care se poate accesa pensia de bătrânețe sau limită de vârstă.
Exemplu : un bărbat din România are nevoie de minim 15 ani stagiu de cotizare și varsta de 65 ani pentru a putea accesa pensia la limită de vârstă. Același bărbat dacă a muncit și în Germania, atunci pentru pensia de bătrânețe are nevoie de minim 5 ani de cotizare dar o varsta minimă de 67 ani. Astfel chiar dacă în România va primi o parte din totalul pensiei ( România + Germania) de la 65 de ani el va trebui să mai aștepte încă minim 2 ani până la a primi integral venitul pentru care a cotizat. Veți vedea ma jos de ce am scris cel puțin 2 ani de așteptare de la 65 la 67 de ani ( primirea efectiva a pensiei).
Pentru femei decalajul este și mai mare.
Exemplu: Femeie născuta în Martie 1958 din România.
Romania : Varsta de pensionare 61 de ani, stagiu de cotizare minim 15 ani
Germania: Varsta de pensionare 67 de ani, stagiu minim de cotizare 5 ani.
Urmare va trebui să mai aștepte minim 6 ani până la primirea pensiei totale , aceste decalaje sunt date de faptul că la stabilirea limitei pentru accesarea pensiei de bătrânețe indicatorul care arată speranța medie de viață este diferit în cele 2 țări. După cum singuri ați realizat nimeni nu garantează că un român care muncește în vest va avea imediat o speranță de viața mai mare.
Concluzie : banii albi sunt buni si foarte buni și până la primirea pensiilor din vest.
CALCULUL PENSIEI COMUNITARE
Cum se calculează pensia comunitară ? La stabilirea stagiului de cotizare se utilizează inclusiv și stagiile asimilate cum sunt , perioada studiilor superioare, perioada serviciului militar obligatoriu și a tuturor perioadelor de șomaj sau concedii medicale, acestea cel puțin în România. Este de la sine înțeles că o perioadă de cotizare efectivă cât mai mare vă aduce o pensie mai mare și de cele mai multe ori trebuie s aveți în vedere realizarea stagiilor complete, chiar dacă sunt realizate cumulat în cele 2 sau 3 țări în care ați cotizat. Fiecare stat va calcula pensia avand ca baza cotizarea pe care solicitantul a realizato în fodul său de pensii ținând cont de stagiile de cotizare realizate și în alte state de către viitorul pensionar.
Formulare E și vârste de pensionare în Europa
Spre exemplu un bărbat din România are următoarea situație , varsta 65 de ani și un stagiu de cotizare realizat în 3 țări:
România – 20 de ani,
Ungaria – 5 ani și
Germania – 10 ani.
Aici are un mic avantaj deoarece în Ungaria varsta standard de pensionare este 62 de ani, urmare este deja beneficiarul unei pensii comunitare achitate de Ungaria, care a oferit cota procentuală aferentă perioadei muncite în Ungaria din totalul realizat adică 14,3%, apoi România va achita valoarea cea mai mare rezultată între pensia națională ( are depășit stagiul minim 15 ani) și cea comunitară în acest caz pensia comunitară va fi calculată în procent de 57,1% din pensia teoretică la 65 de ani. Din Germania va primi 28,6% din pensia teoretică calculată incepând cu 67 de ani.
Pensia totată de abia la 68 sau 69 de ani
Înainte de a ne gândi la valoarea banilor primiți din fiecare țară și la multitudinea de formulare și documente ce trebuie să însoțească cererea de pensionare trebuie cunoscut că există un timp de așteptare cuprins între 6 luni si ..chiar 2-3 ani până la primirea pensiei efective, fără să amintesc aici situația în care după 2 ani de așteptare puteți primi o respingere a dosarului pentru o luna lipsă la stagiu sau alt document care a lipsit din dosar.
Despre documente, condiții de accesare efectiva, modul de încasare și menținere în plată a pensiei, calculul efectiv , voi scrie în materialele următoare.
Pentru informații legate de pensiile comunitare cere ajutor la contact@europensie.ro .
V.V.MMXX
www.europensie.ro
Buna ziua,
Trebuie retinut urmatorul lucru: conform Ordinului Presedintelui CNPP nr.1887/06.08.2018, cererile de pensie din strainatate sunt directionate catre casele de pensii teritoriale, spre surprinderea multor petenti care asteapta la nesfarsit, peste un sa primeasca un raspuns.
Eu am batut la numeroase ghisee la CPMB pana am aflat ca dosarul meu este solutionat de CJP Bihor. Aceasta mi-a dat in cele din urma recent, dupa un an de la depunerea cererii pentru limita de varsta de Casa de pensii din Luxembourg, o decizie de pensie anticipata partial, cu efect 10.02.2021 desi cererea a fost inaintata in aprilie 2021 cu o luna inainte de implinirea varstei de 65 de ani. Mentionez ca in formularul E205, CPMB a mentionat durata de 13 ani, 9 luni si 8 zile, incluzant studiile universitare si stagiul militar. Suma este de 431 lei. Consider ca este o gresala scandaloasa.Am sesizari CJP Bihor care nu mi-a dat inca nici un raspuns. Conform Legii 127/219 avem dreptul la o pensie minima de 40% din salarial minimum pe economie aplicata celor cu studii superioare. Ce este de facut?
Stimat Grigore Bobina, pentru a afla daca pensia a fost calculata corect sau nu, trebuie realizat un calcul paralel. In cazul in care sunteti interesat va rog sa reveniti la calcul@europensie.ro . Legea 127/2019 a fost prorogata prin OUG 8/2021 până la 01.09.2023. Pensia minimă garantată social se acordă doar cetățenilor care au domiciliul stabil pe teritoriul României.
Am varsta de 65 ani si am locuit si am lucrat in Canada 20 de ani iar in Romania am lucrati 7 ani ,ma intereseaza daca se poate iesi la pensie? si cum se procedeaza
Stimat Cojocaru Traian, va trebui depus dosar de pensie internațională la limită de vârstă, deoarece chiar dacă minimul necesar de 15 ani stagiu nu l-ați realizat în România, perioada de 20 ani realizată în Canada este recunoscută în baza acordului în domeniul social încheiat între România și Canada. Pentru ajutor scrieți la contact@europensie.ro.