Citind materialul de mai jos vei afla care sunt capcanele în care cad cei care muncesc în 2-3 sau mai multe state membre UE sau cu care România are încheiate acorduri de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare.

4 Comentarii

  • Buna ziua,
    Trebuie retinut urmatorul lucru: conform Ordinului Presedintelui CNPP nr.1887/06.08.2018, cererile de pensie din strainatate sunt directionate catre casele de pensii teritoriale, spre surprinderea multor petenti care asteapta la nesfarsit, peste un sa primeasca un raspuns.
    Eu am batut la numeroase ghisee la CPMB pana am aflat ca dosarul meu este solutionat de CJP Bihor. Aceasta mi-a dat in cele din urma recent, dupa un an de la depunerea cererii pentru limita de varsta de Casa de pensii din Luxembourg, o decizie de pensie anticipata partial, cu efect 10.02.2021 desi cererea a fost inaintata in aprilie 2021 cu o luna inainte de implinirea varstei de 65 de ani. Mentionez ca in formularul E205, CPMB a mentionat durata de 13 ani, 9 luni si 8 zile, incluzant studiile universitare si stagiul militar. Suma este de 431 lei. Consider ca este o gresala scandaloasa.Am sesizari CJP Bihor care nu mi-a dat inca nici un raspuns. Conform Legii 127/219 avem dreptul la o pensie minima de 40% din salarial minimum pe economie aplicata celor cu studii superioare. Ce este de facut?

    • Stimat Grigore Bobina, pentru a afla daca pensia a fost calculata corect sau nu, trebuie realizat un calcul paralel. In cazul in care sunteti interesat va rog sa reveniti la calcul@europensie.ro . Legea 127/2019 a fost prorogata prin OUG 8/2021 până la 01.09.2023. Pensia minimă garantată social se acordă doar cetățenilor care au domiciliul stabil pe teritoriul României.

  • Am varsta de 65 ani si am locuit si am lucrat in Canada 20 de ani iar in Romania am lucrati 7 ani ,ma intereseaza daca se poate iesi la pensie? si cum se procedeaza

    • Stimat Cojocaru Traian, va trebui depus dosar de pensie internațională la limită de vârstă, deoarece chiar dacă minimul necesar de 15 ani stagiu nu l-ați realizat în România, perioada de 20 ani realizată în Canada este recunoscută în baza acordului în domeniul social încheiat între România și Canada. Pentru ajutor scrieți la contact@europensie.ro.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.