Pensia voluntară anticipată (efterløn) La împlinirea vârstei de 60 de ani vei primi un certificat de pensionare anticipată (efterlønsbevis). Dacă vei decide să amâni pensionarea anticipată până la 62 de ani, vei primi pensia integrală la acel moment. Dacă, din potrivă vei decide să accepţi pensionarea anticipată la vârsta de 60 de ani, nu vei primi decât 91% din pensia integrală. Pentru a fi eligibil pentru pensionarea anticipată, trebuie :
A- Să locuieşti în Danemarca
B- Să ai vârsta între 60 şi 67 ani
C- Să fii fost membru la un fond de şomaj cel puţin 25 ani din cei 30 ani anterior intrării în şomaj şi să fii contribuit la regimul de pensionare anticipată.
D- Să fii apt de muncăşi să îndeplineşti condiţiile pentru a primi prestaţii de şomaj
E- Să nu fii titularul unei pensii sociale
F- Să întrerupi orice activitate profesională timp de 4 săptămâni de la pensionarea anticipată
G- Ai dreptul să lucrezi în timp ce primeşti pensia anticipată.
Orele lucrate vor fi scăzute din pensie şi dacă lucrezi mai mult de 29,6 ore pe săptămână nu vei mai primi pensie anticipată deloc; În sfârşit, dacă lucrezi mai mult de 37 ore pe săptămână, surplusul se va deduce săptămâna următoare
H- Poţi să primeşti pensia voluntară anticipată în alt stat membru UE, dar numai după ce ai consultat fondul de şomaj la care eşit afiliat
Pensia anticipată(førtidspension)
Poţi să soliciţi pensionarea anticipată dacă nu mai ai posibilitatea să lucrezi sau să te întreţii din motive fizice, mentale sau sociale. Pentru ca săţi se acorde pensionarea anticipată, trebuie ca toate celelalte posibilităţi de îmbunătăţire a capacităţii de muncă să se fii dovedit inutile. Scopul reformei este de a consolida eforturile destinate a ajuta oamenii să rămână în câmpul muncii şi de a asigura oamenilor care nu sunt capabili să muncească sau să se întreţină singuri, o alocaţie de întreţinere care să-i compenseze pentru lipsa capacităţii de muncă.

De reținut !
La ce vârstă se poate ieşi la pensie în Danemarca

-În principiu, toate persoanele născute până la data de 31.12.1953, rezidente în Danemarca au dreptul la o pensie standard pentru limită de vârstă (pensie socială – folkepension) atunci când împlinesc vârsta de 65 de ani.

Vârsta de pensionare creşte progresiv până la împlinirea vârstei de 68 de ani în cazul persoanelor născute după data de 1.01.1963.

În plus, există un regim obligatoriu de pensii suplimentare (ATP) pentru lucrătorii salariaţi.

Următoarele persoane au dreptul la pensie socială:

▪ cetăţenii danezi;

▪ persoanele vizate de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială;

▪ alţi cetăţeni străini, după 10 ani de reşedinţă în Danemarca.

Pentru a se califica pentru o pensie, trebuie să fi locuit în Danemarca timp de cel puţin trei ani după împlinirea vârstei de 15 ani şi până la vârsta de 65 (68) de ani. Dreptul la o pensie integrală pentru limită de vârstă se obţine după 40 de ani de reşedinţă în Danemarca, între vârsta de 15 ani şi cea de 65 (68) de ani. Persoanele cu o perioadă de reşedinţă mai scurtă au dreptul la o pensie în cuantum de 1/40 din pensia integrală pentru fiecare an în care au locuit în Danemarca între vârsta de 15 ani şi cea de 65 (68) de ani.

5 Comentarii

  • BUNA ZIUA! Am 17 ani la grupa 1 de munca in Romania 10 ani lucati inDanemarca nascut 23.04.1963,as dori sa stiu daca ma pot pensiona.Multumesc!

    • Stimate Ștefan, din datele analizate rezultă că aveți 27 de ani realizați în România și Danemarca, dar pentru cei 17 ani realizați în grupa 1 se primesc 8 ani si 6 luni stagiu de cotizare valabil in România. Astfel satgiul de cotizare depășește 35 de ani, fapt care validează prevederile art 55 din legea 263/2010 pentru reducerea varstei standard de pensionare cu 8 ani si 6 luni pentru cei peste 17 ani de grupa 1. Urmare varsta cea mai timpurie pentru pensionare, va fi în cazul dumneavoastră, de 56 de ani si 6 luni( Oct 2019). Pentru detalii legate de valoarea pensiei si documentele necesare la dosar scrieți la contact@europensie.ro .

  • buna ziua , ma numesc Cristea Stefan , vreau sa lucrez in Danemarca , am gasit o firma de transport care imi face acte de Danemarca . Dupa cat timp si la ce varsta pot iesi la pensie in Danemarca ? Mentionez ca am 46 de ani si cred ca am doar 4 ani munciti toata viata mea , 2 in Romania iar 2 in Spania , stiu ca e nimic , dar vreau sa stiu ce sanse am in Danemarca daca o sa muncesc mult timp de acum inainte . Multumesc anticipat pt raspuns si pt timpul dv acordat .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.