QUOTA 100 OPȚIUNEA PENTRU FEMEI, timp de accesare, calculul pensiei anticipate, condiții de accesate, Informații preliminare.

Posibilitatea de pensionare timpurie , numită Quota 100, opțiunea femei a fost introdusă prin Legea Maroni nr. 243/04, reluată din Reforma Fornero, extinsă prin Legea bugetului pentru 2017 și Legea 2019 (care a extins cerințele solicitantelor cu un an 58/59 și condițiile de contribuție existente până la sfârșitul anului 2018).

Astfel dacă o femeie a muncit în România 20 de ani și a cotizat 15 ani în Italia, cumulând o perioadă de minim 35 ani contributivitate va putea accesa Pensia Anticipată dacă are împliniți minim 58 de ani ( 59 activități independente).


Evita situații similare ”

Buna ziua. Ma numesc C. L. nascuta in 15.09.1962 , am depus dosarul de pensionare in 18.11.2019 in Romania .In 2018 am facut cerere la Casa de pensii sa mi se trimita formularul E 205 din Italia din timp sa ajunga , apoi s a trimis in ianuarie 2020 o alta cerere de catre casa de pensii Cluj . Nici pana in ziua de azi nu a sosit de la Terni , mai ales ca se asteapta prin posta nu telematic! Eu nu pot beneficia de PEnSiA din Romania ptr ca astept sa mi se adauge si stagiul din Italia . Va rog sa ma ajutati .Multumesc”

Pentru ajutor scrie la contact@europensie.ro .


Diminuare

La stabilirea valorii pensiei se va ține cont de întregul stagiu de cotizare necesar, astfel că valoarea pensiei va fi cu cca 20-30% mai mică decât pensia eligibilă.

Încetarea raporturilor de muncă

La accesarea efectivă a pensiei,  la fel ca și în România, trebuie dovedită încetarea calității de asigurat la sistemul public de pensii. Pentru cei care sunt sub contract de muncă trebuie prezentată dovada încetării/rezilierii contractului de muncă.

Depunerea dosarului

Deoarece în cazul femeilor din România este obligatoriu depus un dosar pentru o pensie comunitară, trebuie ținut cont de domiciliul stabil și nu de rezidența temporară. Astfel dacă aveți carte de identitate din România , dosarul se va depune la Serviciul de Pensii Internaționale din cadrul casei de pensii din județul/sectorul unde aveț domiciliul. Altfel dosarul se depune la sucursala INPS din zona în care aveți rezidența în Italia.

Valoarea pensiei

Recomandarea de a accesa această formă de pensionare este pentru situații de genul:

  • nu mai există activitate sub contract.
  • starea de sănătate nu permite un angajament contractul prin care să realizați venituri și nici accesarea pensiei de invaliditate/incapacitate de muncă.
  • valoarea pensiilor ce vor fi încasate din România și Italia sunt suficient de mari pentru a nu mai fi necesară cotizarea la sitemele publice de pensii.

Recomandarea de mai sus trebuie atent analizată deoarece în cazul pensiei comunitare anticipate accesate cu opțiunea Qouta 100 va avea dublă deducere.

Pensiile comunitare obținute din contribuția la 2 sau 3 sisteme publice de pensii din UE sunt calculate proporțional cu perioada muncita în Italia față de totalul perioadei de contribuție.

Spre exemplu dacă ați avut 30% din contribuții în Italia și 70% în alte state UE, dintr-o valoare ipotetică de 1000 euro pensie este posibil ca Italia să vă ofere 300 euro, care la rândul lor, pentru pensia anticipată (Ouota 100), să fie reduși cu 30%. Astfel că suma reală din decizia de pensionare să fie de 210 euro, sumă ce va mai avea câteva comisoane de transfer bancar,..etc care o vor diminua cu până la 50 euro rezultând o sumă reală lunară încasată de numai 160 euro.

Timp de accesare

Deși la startul acestei opțiuni, guvernul Italian a stabilit o perioadă de minim 3 ani, acum după ce numărul solictanților ( femei și bărbați) pentru opțiunea Quota 100 a ajuns să depășească 300 mii, noul guvern ia în calcul mai multe variante de corecție, ținând cont de 2 indicatori:

  • efortul bugetar
  • impactul asupra economiei

Urmare sunt în calcul câteva variante de a modifica condițiile de accesare, printre care ridicarea varstei de la care se poate accesa la bărbați de la 62 la 64 de ani și scurtarea cu 1 an a termenului de valabilitate a legii de la 31 Decembrie 2021 la 31 Decembrie 2020.

Informații

Italia: Portalul INPS, Telefon fix 803164 gratuit din rețeaua fixă, 06164164 de la o rețea mobilă cu plată. Trebuie ținut cont că din Italia veți putea primi doar informații legate de contribuțiile realizate acolo și condițiile de vârstă fără a avea un răspuns legat de totalul contribuțiilor din România sau alte state UE.

România: Vă stăm la dipoziție la datele de contact: contact@europensie.ro Tel 0724 414 043 sau 0742 602 033, 0751 141 800.

Pentru alte detalii aveți putea contacta casele de pensii din România.

Ioan Covaciu 07.10.2019

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.