15.04. 2018 SOFIA BULGARIA :Частен пенсионен стълб 2

Pilonul 2 de pensii din Bularia va oferii  o rentă lunară de cca 25 de euro pentru primii pensionari rezultați ai pilonului 2 , ca rezultat al reformei sistemului de pensii private obligatorii ce se așteaptă pentru perioada 2021-2027 conform declarațiilor lui Krassen Nikolov.
Krassen Nikolov este jurnalist de investigații în domeniul securitații sociale. Acum 20 de ani Bulgaria introducea obligativitatea cotizării la pilonul 2 de pensii private  pentru cetățenii născuți după 1959. După primele analize ale așteptărilor pentru pesroanele care au cotizat în acest timp la pilonul 2 de pensii, rezultatele arată că cca 70% dintre cotizați vor avea pensii lunare de cca 25 euro.

Calculele arată că persoanele care se vor pensiona între 2021 și 2037 vor primi o pense de stat cu cca 20% mai mică, în același timp fondurile de pensii private nu vor oferi o pensie lunară medie mai mare de 25 euro. Doar 10% dintre deponenți vor avea așteptări pentru pensii lunare rezultate din sitemul 2 de pensii mai mari de 50 euro. O primă concluzie a studiului arată că principala cauză a scăderii valorii pensiei rezultate din pilonul 2 de pensii este nivelul minim al veniturilor scăzute din Bulgaria. Când s-a implementat sistemul de pensii private obligatorii , în 2002, salariul mediu brut în Bulgaria era de 110 euro lunar, șaisprezece ani mai târziu salariul mediu brut în Bulgaria a ajuns la 550 euro.  Chiar și așa marea mjoritate a bulgarilor au avut un venit mediu brut lunar de 220 euro, iar în condițiile în care s-a stabilit o cotă de 2% lunar contribuție pentru pilonul 2, valoarea soldului mediu al unui cotizant a ajuns la cca 1350 euro. Dacă mai adăugăm că prin lege s-a stabilit ca investițiile din aceste fonduri să fie cu prioritate în acțiuni cu risc scăzut, profitul rezultat nu a fost mare, așa încât nu se pot aștepta la mai mult de 25 euro lunar rentă din pilonul 2 de pensii. Chiar și în acest caz sistemul de pensii private permite primirea și în alt mod a sumei cumulate, astfel se poate alege să fie primite rente egale  timp de 5 ani, chiar cu moștenire în caz de deces.
În cazul persoanelor care au cotizat la un nivel echivalent a 1300 euro lunar, vor primii la nivelul anului 2044 cca 360 euro pentru tot restul vieții, ceea ce este echivalentului unui cont cumulat de cca 63000 euro. ( bulgarianpresidency.eu)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.