Pensii comunitare pentru limită de vârstă

Cererea de pensionare

Dacă ați lucrat în mai multe țări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele.

Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă va răspunde de finalizarea dosarului de pensie comunitară  și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiți formularul, contactați casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat.

Vă recomandăm să solicitați informații cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare, întru-cât procedura de acordare a pensiei poate dura mai mult dacă sunt implicate mai multe țări (6-9 luni).

Documentele necesare

Documentele de care veți avea nevoie diferă de la o țară la alta. În general, trebuie să furnizați coordonatele dvs. bancare, precum și un document de identificare.

Detalii, legate de dosarul de pensionare din România. sau cere ajutor la contact@europensie.ro.

Vârsta legală de pensionare

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta.

Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

De aceea, vă recomandăm să aflați din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare țară în care ați lucrat, dacă schimbați data de la care doriți să vă pensionați.

Dacă nu vă pensionați simultan, valoarea pe care o veți primi s-ar putea modifica.

Pentru detalii și consiliere, adresați-vă casei de pensii din țara în care locuiți și/sau din țările în care ați lucrat.

Pentru a afla mai multe despre vârsta de pensionare și sistemele de pensii în diferite țări din UE:


Caz real

Vă puteți aștepta ca vârsta de pensionare să fie mai mare în unele țări

Caroline, din Franța, a lucrat în Danemarca timp de 15 ani. Spre sfârșitul carierei, a revenit în Franța. La împlinirea vârstei de 60 de ani (care este vârsta legală de pensionare în Franța), a solicitat să iasă la pensie. A avut însă neplăcuta surpriză să constate că avea o pensie foarte mică.

Este adevărat că, la 60 de ani, Caroline are dreptul la partea franceză a pensiei. Însă partea daneză i se va cuveni doar când va împlini 67 de ani, pentru că aceasta este vârsta legală de pensionare în Danemarca (pentru grupa de vârstă în care se încadrează Caroline).

Perioadele de eligibilitate

În unele țări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare.

În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele în care ați lucrat în alte țări din UE, ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul țării în cauză.

Dacă refuză, solicitați sprijinul serviciilor noastre de asistență la contact@europensie.ro

Caz real nu s-a realizat vechime minimă într-o țară…

Toma a lucrat timp de 4 ani în Germania și timp de 32 de ani în Portugalia.

În Germania, o persoană nu poate dobândi dreptul la pensie decât dacă a lucrat cel puțin 5 ani. Toma nu ar beneficia, în mod normal, de sistemul național de pensii din Germania, pentru că a lucrat acolo timp de numai 4 ani.

Însă casa de pensii din Germania a trebuit să ia în calcul și anii în care a lucrat în Portugalia. Prin urmare, i-a recunoscut dreptul la pensie și îi plătește valoarea corespunzătoare perioadei de 4 ani.

Dacă ați lucrat mai puțin de un an pe teritoriul unei țări

Întrucât unele țări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru, s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care ați lucrat mai mult timp.

Dacă vă confruntați cu probleme în a obține sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luați legătura cu serviciilor noastre de asistență la contact@europensie.ro

Calcularea pensiei

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.

Cuantumul la nivel european

Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE.

Pentru aceasta, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („ prestație pro-rata„).

Cuantumul la nivel național

Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „ prestație autonomă„.

Rezultat

Autoritatea națională compară apoi prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă.

În cele din urmă, veți primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea dumneavoastră.

Caz real

Maria a lucrat timp de 20 ani în Franța și timp de 10 de ani în Spania.

În ambele țări, o persoană dobândește dreptul la pensie doar dacă a lucrat cel puțin 15 de ani pe teritoriul său. Fiecare țară va calcula pensia Mariei:

Casa de pensii din Franța va face un calcul dublu:

  • va calcula valoarea pensiei naționale pentru cei 20 de ani de lucru în Franța – să spunem 800 de euro.
  • va calcula și valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Maria dacă ar fi lucrat în Franța în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1 500 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă i s-ar cuveni proporțional cu perioada de lucru din Franța: 1 500 EUR x 20 ani în Franța / 30 de ani în total = 1 000 euro.

Prin urmare, Maria trebuie să primească din Franța prestația cu valoarea mai mare: 1 000 de euro pe lună.

Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia națională, pentru că Maria nu a lucrat acolo timp de cel puțin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Maria dacă ar fi lucrat în Spania în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1 200 de euro.

Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă i se cuvine proporțional cu perioada de lucru din Spania: 1 200 EUR x 10 ani în Spania / 30 de ani în total = 400 euro.

În total, Maria va primi o pensie de 1 400 de euro.

Plata pensiei

În general, țările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din țara dumneavoastră de reședință – dacă locuiți într-una din țările UE.

Dacă locuiți în afara UE, ați putea fi nevoit să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare dintre țările care vă plătesc pensii.

Pensia de invaliditate și pensia de urmaș

Regulile prezentate mai sus sunt valabile și pentru calcularea pensiilor de invaliditate și de urmaș. Rețineți:

  • Dacă solicitați o pensie de invaliditate sau o alocație pentru pierderea capacității de muncă, este posibil ca fiecare țară în care ați lucrat să insiste asupra necesității de a vă examina separat dosarul – și să ajungă la un rezultat diferit. În timp ce una dintre țări v-ar putea încadra în gradul I de invaliditate, o alta ar putea să considere că sunteți parțial apt de muncă.
  • Pensia de urmaș nu există în toate țările din UE. Dacă soțul sau soția dumneavoastră lucrează în străinătate și contați pe posibilitatea de a obține o pensie de urmaș, verificați dacă astfel de pensii există în țara respectivă. (europa.eu)

Datele se actualizează..

Ianuarie 2023

2 Comentarii

  • Buna ziua ,sunt Marin Nedlcu locuesc in Austria din 1989 ,sunt pensionar din 2007 am lucrat conditi normale de munca 6 ani 3 luni 6 zile si ca mecanic locomotiva din 01/04/1970 pina la 01/11/1989 =19 ani 5luni 20zile ,1 an si 6 luni 9zile Militar in termen ,stagiu aferent GRUPEI 1 DE MUNA 100% 9 ani si 6 luni , stagiu total de cotizare realizat 36 ani 9luni si 5 zile .Date din cartea de munca si am actual punctul 1,39807= o pensie de 1538 lei ,am facut sesizari acte trimise in luna Martie 2019 in data de 05/08 2019 Ca nu am dreptul la recalcularea grupei de munca ca am primit in 2008 conform OUG 100/2008 marire .Intrebarea mea la dumneavoastra eu in decizia de pensie din 20/07/2008 Nr puncte realizate 31.20132 : 31 =1.00649 . Noua lege se spune ca aceasta inpartire la 31 sa facut eronat si se modifica cu inpartirea la 20 pentru gr 1 de munca .ACEASTA SESIZARE A MEA ESTE CORECTA .Cu respect si stima va multumesc Nedelcu .

    • Stimate Marin Nedelcu, vă mulțumesc pentru încrederea acordată și pentru alegerea serviciilor noastre. În acest caz pentru a avea recalculată pensia, conform prevederilor legii 221/2018, cu un stagiu de cotizare total redus la 25 de ani, trebuia să aveți minim 25 de ani realizati in grupa 1. Pentru a verifica dacă punctajul aaferent grupei 1 a fost corect sau nu acordat trebuie realizată o recalculare, caz în care ne puteți scrie la calcul@europensie.ro pentru a primi detaliile necesare accesării acestui serviciu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.