INFO PENSII

Orar telefon: 0771 776 776
Luni – Joi 8 – 18
Vineri 8-16.

Dacă aveți o interogare dar sunteți în afara Suediei, vă rugăm să apelați +46 498-200 700

În 2018, pensia medie totală este majorată cu aproximativ 380 coroane suedeze pe lună după impozitare. Cu toate acestea, pensia variază între diferite grupuri de pensionari. Cei care primesc cea mai mare creștere a pensiei totale sunt pensionarii cu pensii mici și medii și pensionari cu indemnizație pentru locuință.

Pensia de bază –regimul general de pensionare
Pensia de bază este calculată în funcţie de câştigurile obţinute pe durata vieţii. Orice sumă obţinută pentru care a fost plătit impozit, până la un anumit plafon, va fi luată în calcul la stabilirea pensiei. Puteţi primi pensie nu doar pentru salariul obţinut pe durata vieţii active, dar şi pentru fondul asigurărilor de şomaj, alocaţia de boală şi alocaţia pentru părinţi, pecum şi pentru perioadele când aţi fost în concediu de creştere a copiilor, la studii sau efectuând serviciul militar.
Pensia de bază include trei componente: pensia corelată venitului, pensia “premiu” (regim suplimentar bazat pe capitalizarea pensiei) şi, în unele cazuri, pensia garantată.
Cât anume primiţi din pensia de bază depinde de vechimea în muncă, de nivelul câştigurilor, de fondurile de pensii “premiu” selectate, precum şi de momentul în care aţi lucrat (cu cât timp în urmă faţă de momentul stabilirii pensiei) şi de economia suedeză.
Puteţi primi, de asemenea, pensii din mai multe surse. 90% dintre salariaţi primesc o pensie profesională de la angajatorii lor, dar mulţi contribuie şi la scheme de pensii private. Fondurile unei pensii nu le afectează pe cele ale altui tip de pensie. Pensia dumneavoastră este constituită din ceea ce obţineţi în total prin însumare.
Contribuţia pentru pensia de bază este plătită împreună cu impozitele pe veniturile dumneavoastră. Alte contribuţii la schema de pensii sunt plătite sub forma contribuţiilor angajatorului.
Puteţi alege singur când doriţi să vă pensionaţi, începând de la vârsta de 61 de ani. Cu cât veţi întârzia mai mult în a solicita pensia, cu atât mai mare mare va fi aceasta.
În principiu, toate pensiile constituie câştiguri impozabile.

Pensia profesională
Angajatorul sau societatea dumneavoastră de pensii vă va oferi detalii în legătură cu valoarea pensiei dumneavoastră.

Pensia “premiu”
% din câştigurile care se iau în calcul la pensie sunt rezervate pentru pensia “premiu”, putând fi investite în funcţie de opţiunea dumneavoastră. Evoluţia fondurilor pe care le alegeţi se răsfrânge asupra nivelului pensiei dumneavoastră.

Pensia garantată
Pensia garantată constituie pensia pentru persoanele cu venituri reduse sau fără venituri. Persoanele care locuiesc în Suedia cel puţin trei ani sunt eligibile pentru pensia garantată, începând de la vârsta de 65 de ani. Pentru a fi eligibil la pensia garantată completă trebuie să fi locuit în Suedia timp de 40 de ani. Cetăţenilor UE care locuiesc în unul (sau mai multe) alte State Membre, li se va lua în calcul durata reşedinţei în aceste ţări.
Pensionarii cu venituri reduse pot, de asemenea, primi un supliment pentru gospodărie pe baza verificării mijloacelor de trai.

Pensia de urmaş
Dacă sunteţi ruda unei personae care a decedat, aveţi dreptul la anumite prestaţii de asigurări sociale, mai exact pensia pentru copii, pensia de conversie şi pensia pentru văduvi/văduve. Puteţi primi de asemenea o rentă pentru accidente de muncă, pentru urmaşi şi ajutor de înmormântare în cazul în care decesul a fost cauzat de un accident de muncă sau în drumul spre sau dinspre locul de muncă.

Pensia de conversie
Puteţi primi o pensie de conversie în cazul în care v-a decedat soţul/soţia. Se plăteşte timp de 10 luni bărbaţilor sau femeilor cu vârsta mai mică de 65 de ani. Dacă locuiţi împreună cu un copil sub 18 ani, pensia se plăteşte pentru încă alte 12 luni.

Pensia pentru văduvi/văduve
Puteţi obţine o pensie de văduv/văduvă dacă soţul/soţia a decedat. Trebuie să îndepliniţi anumite condiţii.

Pensia de orfan şi de urmaş pentru copii
Copii sub 18 ani sunt eligibili pentru o pensia de orfan la decesul unuia sau ambilor părinţi. În principiu, pensiile sunt impozabile în totalitatea lor.

Formularele europene -E

Anumite prestaţii reglementate de către legislaţia de asigurări sociale suedeze fac obiectul anumitor condiţii. Este vorba de a avea un anumit venit sau să fi fost ocupat pentru o anumită perioadă de timp sau să fi plătit o anumită sumă la asigurările naţionale. Dacă nu îndepliniţi aceste condiţii în virtutea statutului de resident/persoană ocupată în Suedia, puteţi acumula perioade de eligibilitate obţinute în alte State Membre. Confirmarea va fi făcută pe baza formularelor E, eliberate de către autorităţile din ţara dumneavoastră.

Privire de ansamblu
Ca regulă, orice persoană în vârstă de peste 16 ani care locuieşte şi lucrează în Suedia trebuie de asemenea să se înregistreze pentru asigurările naţionale din Suedia. Anumite prestaţii sociale sunt pe bază de reşedinţă şi se aplică acelor persoane care au reşedinţa sau sunt înregistraţi ca rezidenţi în Suedia. Alte prestaţii sunt corelate cu ocuparea şi se aplică salariaţilor sau lucrătorilor independenţi.
Prestaţiile pe bază de rezidenţă includ:
-Alocaţia de bază pentru părinţi
-Indemnizaţia pentru copii
-Contribuţia în eventualitatea adoptării unui copil străin
-Pensia alimentară
-Contribuţia pentru rezidenţă
-Reeducare
-Cheltuieli stomatologice
-Pensia garantată
-Pensia de urmaş pentru copii
-Anumite prestaţii pentru pensionari şi persoane cu handicap Prestaţiile corelate cu ocuparea includ:
-Indemnizaţia de boală
-Reeducarea şi alocaţia de reeducare
-Indemnizaţia pentru accidente de muncă sau boli profesionale în funcţie de venit
-Prestaţia de maternitate
-Alocaţia pentru părinţi în funcţie de venit
-Alocaţia temporară pentru părinţi
-Pensia pentru limită de vârstă în funcţie de venit

În Suedia sistemul de securitate socială este administrat de către Försäkringskassan(Casa de asigurări sociale) care este responsabilă de relaţia directă cu publicul.

4 Comentarii

 • Buna seara!Va rog frumos,cand pot iesi la pensie?
  Sunt nascuta pe 24 aprilie 1963.Am 26 de ani in campul muncii ,din care 11 ani in grupa unu de munca+8 ani in Suedia.
  In alta ordine de idei, este bine sa aduc anii lucrati in Suedia pentru a-mi completa stagiul de vechime?
  Multumesc anticipat!

  • Stimată Elena, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastră este 62 de ani si 5 luni iar stagiul complet de cotizare 33 ani si 1 lună. Anii de muncă realizați în grupa 1 va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni la care se adaugă condiția realizării stagiului complet de cotizare, astfel că anii din România plus Suedia asigura realizarea si a condiției de stagiu. Astfe că cea mai timpurie pensionare se va realiza din Martie 2020 prin Pensie Comunitară pentru limită de varsta redusă la care se va ține cont si de anii realizați ( nu de venituri) în Suedia. La implinirea varstei de 67 de ani veți putea aplica si pentru pensia comunitară din Suedia. Pentru detalii numerice legate de valoarea pensiei puteți cere o oferta la calcul@europensie.ro

   • se pot retrage banii integral din fondul de pensii inainte de varsta de pensionare;
    am un fond la Fora.

    • Stimat Eugen, dacă nu greșesc ați cotizat la un fond de pensii ocupaționale, caz în care ar trebui să aveți un contract în care să se specifice când puteți benefica de o pensie ,când puteți transfera sau ridica fondul acumulat. Puteți cere detalii aici.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.