Calcul pensie comunitară ROMÂNIA -CIPRU

Ultima valoare calculată : 16.06.2022

– Pensie comunitară la limită de Varsta România: 1756 lei

NOU: Legislația sistemului de asigurări sociale a fost modificată.

Noua Lege 4488/2017 (Monitorul Oficial 137 / 13-9-2017) înlocuiește și completează prevederile privind pensiile și asigurările din Legea 4387/2016 și Decretul prezidențial. 169/2007 (Monitorul Oficial 210 / 31-8-2007). ( voi reveni cu detalii)..

Contribuţiile şi prestaţiile sunt proporţionate şi calculate ca procent din venitul persoanei asigurate din angajare.
O trăsătură principală este prevederea pentru reevaluarea regulată a câştigurilor asigurabile şi modificarea prestaţiilor corespunzător cu modificările salariilor, câştigurilor şi indexul preţurilor de consum. Sistemul de asigurări sociale acoperă în mod obligatoriu orice persoană care are rezidența în Cipru. Ciprioții angajați la un angajator cipriot în străinătate și persoanele care își încetează asigurarea obligatorie au dreptul la asigurare voluntară. Persoanele asigurate din Sistem sunt clasificate în trei categorii: angajați, persoane care desfășoară activități independente și persoane asigurate voluntar.
Schema este finanțată din contribuții ale angajatorilor, ale persoanelor asigurate și ale statului. De la 1 ianuarie 2014, contribuția totală pentru angajați este de 20,2% din veniturile de până la un plafon care pentru anul 2014 este de  1,046 € pe săptămână sau  4.533 € pe lună. Din contribuția totală de 20,2%, 7,8% este plătită de angajat însuși, 7,8% de angajator și 4,6% de către stat. Plațile pentru contribuții încep din prima zi de luni a anului 2014 , contribuția  este egală cu 19,2% din venitul lor, din care 14,6% este plătit de către lucrătorii independenți și 4,6% de către statul care desfășoară activități  independente. Contribuția pentru contribuabili voluntari (interne) din prima zi de luni a anului 2014 este de prelevare 17,1% din venitul asigurabil, din care 13% este plătit de către asigurații voluntar și 4,1% de către stat. De la 1 ianuarie 2014, contribuția pentru asigurat, care sunt angajați în serviciul unui angajator cipriot în străinătate este de 20,2% din câștigurile de până la un plafon care pentru anul 2014 este de € 1,046 pe săptămână sau € 4.533 pe lună. Din contribuția totală de 20,2%, 15,6% sunt plătite de către asigurat și 4,6% de către stat.

Condiții de pensioare:

Pensie pentru limită de vârstă de la 65 ani , ce poate scădea pînă la 58 de ani în cazul asiguraților care au realizat stagiu de cotizare în sectorul minier. Pentru cetățenii români care au realizat stagiu de cotizare în Cipri trebuie să știe că stagiul de cotizare contributiv realizat în România este recunoscut de către statul cipriot, umare condiția minimă de stagiu pentru solicitarea unei pensii conform prevederilor EU, cuprinde și vechimea realizată în România.  Condiția de stagiu reprezintă realizarea unui minim de 520 săptămâni ( 10 ani), modificată la 15 ani din 2017, funcție de data solicitării pensiei .


FORMULARE

Formularul pentru a solicita pensie de bătrânețe/limită de vârstă ( Formular cerere pensionare ),   Cerere pensie Cipru   , Cerere Pensie Invaliditate Cipru , Notificare schimbare adresa de domiciliu Cipru;


Sistemul acordă prestaţii în bani pentru: căsătorie, concediu de maternitate sau boală, şomaj, văduvie, invaliditate, orfani, bătrâneţe, soţ dat dispărut, ajutor de deces, accidente de muncă şi bolilor profesionale.

De asemenea se acordă tratament medical gratuit pentru persoanele îndreptăţite la pensia de invaliditate şi pentru persoanele asigurate care au suferit vreo leziune corporală din cauza unui accident de muncă sau boli profesionale. Lucrătorii salariaţi sunt îndreptăţiti la toate prestaţiile sus-menţionate. Lucrătorii independenţi nu sunt îndreptăţiţi la prestaţii de şomaj şi prestaţii de accidente de muncă.

Contribuabilii voluntari sunt îndreptăţiţi doar la prestaţiile de căsătorie, maternitate, văduvie, bătrâneţe, lipsa persoanei, orfani şi ajutorul de deces. Contribuabilii voluntari care muncesc în afara ţării pentru angajatorii ciprioţi sunt îndreptăţiţi la toate prestaţiile la care persoanele angajate sunt îndreptăţite altele decât prestaţiile de boală profesională.

Pentru mai multe detalii contactaţi Serviciile de Asigurare Socială (telefon: +357 22 401 772/685).

Aplicarea prevederilor Comunităţii Europene (EU) privind coordonarea sistemelor de securitate socială solicită folosirea formularelor speciale (formularele E) care au drept scop să asigure comunicarea transfrontaliera rapidă şi efectivă intre organismele de asigurare socială care aplică prevederile. Formularele conţin toate informaţiile necesare pentru determinarea şi acordarea dreptului la prestaţii.
Cele mai importante serii de formulare sunt:
• Seriile E 100 pentru detaşarea lucrătorilor şi dreptul la prestaţiile de boală şi maternitate,
Seriile E 200 pentru calcularea şi plata pensiilor,
• Seriile E300 pentru dreptul la prestaţii de şomaj,
• Seriile E 400 pentru dreptul la prestaţiile familiale.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi Serviciile de Asigurare Socială (telefon: 22 401 772/685) –Afaceri Internaţionale şi UE (pentru coordonarea sistemelor de asigurare socială intre Statele Membre UE) –sau vizitarea site- ului web al Serviciilor de Asigurare Socială.

Biroul  de Securitate Socială Nicosia
56, 1466 Strovolos, Nicosia

Filiala Nicosia Nicosia Nicosia Grigori Aksentiou 36E ,Biroul raional de asigurări sociale
, 2368 Agios Dometios, Nicosia Biroul raional de asigurări sociale Paphos Friendly Company 1, 8047 Paphos Biroul de asigurări sociale POFOS Famagusta Cutie 36007. 5385 Deryneia;

18.06.2022

www.europensie.ro – pensii comunitare

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.