Aderarea României la spațiul comunitar a însemnat în același timp accesul cetățenilor români la sisteme de asigurări sociale din statele membre a Uniunii Europene.
Astfel cei, care au cotizat la sistemul public de pensii din statul membru al UE sau intr-unul dintre statele cu care România are încheiat acord de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare, vor putea accesa formele de pensionare sau protecție socială asigurate de statul gazdă.
Când se pot accesa pensiile din statele în care ați cotizat ?
Legislația națională din fiecare stat stabilește condițiile în are se poate accesa fiecare tip de pensie: stagiu de cotizare minim necesar și vârsta minimă de la care se pot depune documentațiile. Spre exemplu dacă în România pentru Pensia anticipată parțială, în cazul bărbaților, sunt necesari 35 de ani de stagiu contributiv iar un bărbat are realizați 20 de ani în România și 15 ani în Spania atunci se va putea calcula doar pensia comunitară anticipată parțială deoarece nu sunt realizați doar în România 35 de ani stagiu contributiv.
Dacă în România vârsta de pensionare este 65 de ani iar în Italia 66 ani si 7 luni, pot cere la 65 de ani pensie și din Italia ?
Din păcate pentru cei care muncesc în state unde vârsta standard de pensionare este mai mare decât cea din România vor trebui să aștepte până la împlinirea vârstei standard de pensionare, spre exemplu 66 ani si 7 luni în Italia, pentru a putea primi pensia comunitară.
Unde se depune dosarul pentru a primi pensia ?
Dosarul care va trebui să cuprindă documentele ce atestă realizarea stagiilor de cotizare din fiecare stat unde sau plătit contribuțiile la sistemul public se depune la sediul instituției care acorda prestația socială( Ex Casa de Pensii din județ/sector, INPS în Italia, etc) din statul unde am reședința permanentă chiar dacă solicit pensia din alt stat.
Cum se stabilește stagiul de cotizare total ?
Încă din start trebuie precizat că stagiul de cotizare contributiv recunoscut de statele membre este cel realizat efectiv. Astfel spre exemplu dacă în România am realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, vechimea suplimentară primită ( 3 luni pentru 1 an de grupa 2 si 6 luni pentru 1 an de grupa 1) nu se valorifică la stabilirea stagiului de cotizare utilizat la stabilirea pensiilor comunitare. Stagiul suplimentar primit pentru munca realizată în grupe superioare de muncă este însă valorificat la stabilirea punctajului pentru pensia națională.
Armonizarea sistemelor de calcul al stagiului total de cotizare va trebui să țină cont de modul în care se stabilește vechime în muncă din fiecare stat, deoarece în România și Germania stagiul se calculează lunar în Franța trimestrial, în Irlanda si Spania pe zile iar în Italia pe săptămâni.
Cum se calculează pensia comunitară ?
La stabilirea valorii pensiei comunitare fiecare stat va avea în vedere calculul a 2 valori:
1. se verifică existența unui stagiu minim necesar pentru pensia solicitată în vederea calculul pensiei naționale doar cu stagiul realizat în țara mamă fără a include perioada de cotizare din statul/statele gazdă rezultând valoarea 1: V1.
2. se calculează valoarea pentru pensia comunitară în care se include si stagiul de cotizare ( doar perioada nu si valorile bănești) realizat în țara/țările gazdă utilizând sistemul prorata temporis rezultând valoarea 2 : V2
În această situație instituția care a procesat dosarul de pensionare va pune în evidență pensionarului cele două valori oferindu-i valoarea cea mai mare dintre V1 și V2.
Vor urma detalii legate de calculul efectiv si de documentația legata de fiecare tip de pensie, etc.