Ultimele valori calculate: 

17.04.2022 -Pensie Comunitară Limită de Vârstă ROU-HU : 1253 lei.

Certificat de viata RO-HU : Certif_de_viata_romana-maghiara;

Sistemul de pensii
Este vorba de pensia de bătrâneţe, de invaliditate, invaliditate din accident de muncă, pensia de urmaş, pensia de orfan.
În cadrul asigurării obligatorii de pensii, în Ungaria operează aşa numitul sistem mixt care constă din 2 paliere.
Primul palier(pilon) funcţionează ca un serviciu pay-as-you-go şi reprezinţă o proporţie de 3⁄4. Palierul II este o schemă de pensie privată care operează pe principiul contribuţiilor capitalizate în cadrul unui sistem privat de pensii şi reprezintă 1⁄4.
Vârsta de pensionare este în general 62 de ani, atât la femei cât şi la bărbaţi.Perioada minimă de asigurare este in cadrul pilonul I, de 15 ani pentru pensia parţială şi de 20 ani pentru pensia integrală. Nu este nici o perioadă minimă stabilită pentru pilonul II.
Contribuţia asiguraţilor în palierul I al asigurării sociale este de 8,5% iar pentru membrii schemei private de pensie este de 0,5%.
Persoanele asigurate au dreptul la pensia de invaliditate dacă:
1. au pierdut 67% din capacitatea de muncă ca urmare a deteriorării stării de sănătate datorită unei boli fizice sau mentale şi nu se întrevede nici o îmbunătăţire timp de un an.
2. au îndeplinit anii de serviciu/asigurare necesari
3.nu lucrează în mod regulat sau au un salariu care este considerabil mai mic decât salariul avut înainte de invaliditate; perioada minimă de asigurare cerută este diferită în funcţie de vârstă.

Persoanele invalide intră în trei categorii:
3-grupa III de invaliditate, cei care au pierdut 67% din capacitatea de muncă dar nu sunt complet incapabili de muncă.
-grupa II de invaliditate, cei care au pierdut 100% capacitatea de muncă, dar nu solicită îngrijire constantă de la ceilalţi.
-grupa I de invaliditate, cei care au pierdut 100% capacitatea de muncă, dar au nevoie de îngrijire constantă de la alte persoane.
Oricine are soţ/soţie sau partener decedat care a îndeplinit perioada de asigurare necesară pentru pensia de bătrâneţe sau pensia de invaliditate, sau care a decedat pensionar fiind, este îndreptăţit la pensia de urmaş. Un partener este îndreptăţit la pensia de urmaş numai dacă ea/el a convieţuit cel puţin 1 an fără întrerupere cu persoana respectivă şi au avut un copil împreună, sau au convieţuit 10 ani fără întrerupere.
Un copil ai căror părinţi au îndeplinit perioada de asigurare pentru pensia de bătrâneţe sau invaliditate în momentul decesului este îndreptăţit la pensia de orfan. Pensia de orfan , dacă au fost îndeplinite condiţiile, este plătită din ziua decesului părintelui până la vârsta de 16 ani, sau dacă este la studii şi pe perioada studiilor, dar numai până la 25 ani.
Condiţiile pentru acordarea pensiei de invaliditate din accidente (de muncă sau boli profesionale) sunt identice cu cele de la pensia de invaliditate, dar trebuie să se precizeze clar că pierderea a 67% din capacitatea de muncă se datorează accidentelor de muncă sau bolilor profesionale.
Părinţii ai căror copii au murit după îndeplinirea perioadei necesare de asigurare pentru pensia de bătrâneţe sau de invaliditate, sau au decedat ca fiind pensionari, sunt îndreptăţiţi la prestaţii parentale, dacă aceştia sunt invalizi în momentul decesului copilului sau au atins vârsta de 65 ani şi au fost considerabil dependenţi de copil cu un an înaintea decesului.
Din anul 2006 fiecare pensionar primeşte a-13-a pensie lunară egală 100% cu pensia avută (cu excepţia pensiei temporare de urmaş).

Lucrători şi pensionari

Serviciu public de ocupare a forței de muncă

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat
National Employment Service
Kálvária tér 7
H – 1089 Budapest
Tel.: +36-1-303-9300
E-mail: munka@lab.hu
Website (EN)
Website (HU)

Autorități din domeniul pensiilor

Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság
Central Administraton of National Pension Insurance
Fiumei út 19/a
H – 1081 Budapest
P.O. Box 251
H – 1392 BudapestTel.: +36 1 270 8000
E-mail: onyf@onyf.hu
Website (EN)
Website (HU)

Birou de legătură pentru lucrători detașați

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkafelügyelet ; Foglalkoztatás-felügyelet
Hungarian Labour Inspectorate
Ministry for National EconomyDr. József Bakos
P.O. Box481
H – 1369 Budapest

Tel.: + 36-1-433-0402
Fax: + 36-1-433-0402
E-mail: foglalkoztatas.felugyeleti-foo@ngm.gov.hu Website (EN)
Website (HU)

Date in curs de actualizare

Marturii clienți:

26.09.2017 :  Multumesc !     Va felicit pentru aceasta lucrare excelenta. Jos palaria ! (N. Ladislau HU)

17.01.2018 ”Stimate d-le IOAN COVACIU  MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU MUNCA DEPUSA  la cererea mea. Dumnezeu sa -va ajuta.     Multa sanatate va doresc .    Cu stima: Szőcs M. ”

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.