Ani de zile guvernele statelor europene și nu numai au cătat formule cât mai echitabile prin care  sistemele publice de pensii să ofere asiguraților o pensie cat mai corect stabilită în raport cu plata si mai ales cu evoluția economică a fiecărui stat în parte.

Cred că nu mai trebuie mult detaliat ce anume s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, însă nu putem evita faptul că est-europenii au trecut printr-o perioadă grea de tranziție de la o economie centralizată la una de liber schimb comercial.

După o perioadă de mare inflație și presiune pe bugetele naționale care sau văzut sub o mare presiune a cheltuielilor de protecție socială a urmat o reașezare care s-a lovit din nou de criza economică de după 2009. În aceste condiții valoarea pensiei trebuia să păstreze pasul cu inflația și apoi ceva mai târziu au apărut primii pași în creșterea reală a valorii pensiilor.

O pensie mare a fost mereu ca primă prioritate mai ales pentru guvernele social-democrate care au pus mai puțin accent pe investiții în dezvoltare.

La reuniunea PPE din 2019 ce a avut loc în România, președintele PPE anunța un obiectiv măreț pentru Europa: eradicarea cancerului în 10 ani.  Obiectivul anunțat se baza pe faptul că acum există atât forță intelectuală, tehnologie cât și investiții care să asigure crearea unui vaccin anti cancer.

Ei bine îmi spuneam că în sfârșit cineva dintre cei care conduc o parte a lumii anunță un obiectiv măreț.

În traducere , creșterea speranței de viață se poate face mai ales dacă cel mai mare dușman al vieții, indiferent de vârstă, cancerul, va fi în sfârșit învins. Desigur o viață lungă însemnă automat o pensie ..lungă.

Echilibrul greu de păstrat de către guverne, între valoarea pensiei și investiții în asistența sanitară așteptam să primească un ajutor major după..10 ani, dar sub nici o formă, nu mă așteptam ca în nici un 1 an balanța să încline cu mari sacrificii și jale spre investiții în sistemele sanitare: spitale, echipamente medicale, medicamente ..cercetare.

Acum nimeni nu mai pune în prim plan valoarea pensiei, Covid -19 ne-a readus aminte cât de scumpă este viața și cât de scump se plătește lipsa de investiții în sănătate.

Culmea e că vor nu vor , guvernele se văd acum puse în situația de a face ACUM investițiile în sistemul sanitar. Dar pentru o parte dintre investiții: medicație, cercetare și echipamente, pentru zeci de mii de pensionarii din întreaga lume, este mult prea târziu.

Este vremea în care cei care sunt în izolare să se gândească serios la acum ar fi fost viața noastră acum dacă investițiile în institute de cercetare ar fi adus un răspuns rapid la această pandemie, chiar dacă însemnătatea unui vaccin sau dispozitiv, etc era trecută ușor cu vederea, fie că acest virus era cunoscut ca o ”gripă mai deosebită” sau  un ”guturai” așa cum unii ”ușori la minte” pot să cuprindă.

IoCo 12.04.2020

www.europensie.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.