Violeta Victoria Alexandru, ministrul muncii, a făcut câteva vizite inopinate la Casele de Pensii, DGASPC-uri și alte instituții din țară.

25.02.2020 Ministrul intermiar al muncii

Ministrul a vizitat, marţi, Casele de Pensii din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, unde conducerile celor două instituţii au ridicat problema pensiilor internaţionale.

„În primul rând, am văzut că e o problemă cu pensiile internaționale. Sunt puțini care lucrează la Casele de pensii la acest departament, și volumul de muncă e mare. Avem uneori întârzieri și până la 3 ani de zile, mai ales când e vorba de Italia. Cele mai multe solicitări de pensionare internațională vin din Spania. Dar volumul de muncă e mult, și cele mai mari bătăi de cap ni le dau instituțiile omoloage din țările respective. E nevoie de suplimentarea personalului care lucrează cu pensiile internaționale, iar cea mai bună variantă e de a reloca personal de la alte departamente”, a explicat Violeta Alexandru.

Suplinire personal

Ministrul Muncii a precizat că, având în vedere că este nevoie de expertiză în calculul pensiilor, preferă ca suplimentările de personal să fie făcute din interiorul sistemului.

Analiza situației prezente: Italia și Spania cap de afiș

Violeta Alexandru spune că a cerut CNPP o situaţie clară a solicitărilor privind pensiile internaţionale, care să fie gata în luna martie, şi admite că întârzierile în stabilirea acestor pensii, care au ajuns şi până la trei ani, sunt cauzate şi de comunicările dificile cu instituţiile omoloage din alte state, în special Italia.

Întârzieri

Sunt foarte multe întârzieri, dincolo de cererile propriu-zise. Sunt întârzieri care merg şi până la trei ani, parte dintre ele neimputabile Caselor de Pensii româneşti, ci cauzate de comunicările dificile cu instituţiile omoloage din alte ţări. Cea mai spinoasă situaţie o avem cu Italia, acolo lucrurile sunt în întârziere şi la autorităţile italiene. Nu spun că nu avem şi noi anumite carenţe, multe dintre ele sunt banale: e vorba despre o dificultate în comunicare în limbă internaţională, dar şi probleme de documente incomplete trimise, în general, de angajatorii românilor noştri”, a explicat ministrul Muncii.

27.02.2020 www.europensie.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.