Pensie de bătrînețe, pensie de invaliditate, pensie de urmaș, condiții generale pentru pensionare.

Pensiile de bătrâneţe

Pentru toți asigurații din sectorul privat și public

Pensia pentru limită de vârstă este acordată de e-EFKA la îndeplinirea cerințelor de timp și vârstă stabilite de legislație.

Conditii generale de pensionare

a) Perioada minimă de asigurare de 15 ani și împlinirea vârstei de 67 de ani pentru a primi o pensie completă sau 62 de ani pentru a primi o pensie redusă. În cazul unei pensii reduse, este necesară și o garanție de asigurare recentă (se aplică angajaților din sectorul privat și DEKO, bănci).

b) împlinirea a 40 de ani de asigurare (12.000) zile și 62 de ani.

c) Pentru cei supuși Regulamentului ocupațiilor grele și nesănătoase, pentru a beneficia de pensie integrală, este necesar să împlinească vârsta de 62 de ani și să fi împlinit:

  • 4500 η.α. condițiile totale și speciale ale perioadei de asigurare în KBAE, precum și obligația de asigurare în funcție de data includerii în asigurare și de organizarea includerii, sau
  • 10.500 η.α. si conditii speciale pentru perioada de asigurare la KBAE (se aplica doar pentru vechii asigurati pana la 31.12.1992). În acest din urmă caz ​​(10.500 η.α. și condiții speciale de perioadă de asigurare în KBAE) există posibilitatea de a primi o pensie redusă la vârsta de 60 de ani.

Pentru cei asigurați până la 31.12.1992, pe lângă condițiile generale de mai sus, se aplică și condițiile mai speciale de pensionare pentru limită de vârstă, care variază în funcție de organizația membră sau sectorul public.

Suma pensiei

Pensia pentru limită de vârstă se calculează în conformitate cu articolele 7, 8 și 28 din Legea 4387/2016 , după caz, și se compune din:

a) pensia nationala

Pensia națională nu se finanțează prin contribuții de asigurări, ci direct de la bugetul de stat și se acordă celor care își stabilesc un drept de pensie, în conformitate cu prevederile relevante. Suma integrală din 1.1.2024 se ridică la 426,17 euro pe lună și se plătește integral atâta timp cât au fost îndepliniți cel puțin 20 de ani de asigurare și încă 40 de ani de rezidență în Grecia.

b)  pensia compensatorie

Acesta se calculează pe baza câștigurilor pensionabile ale asiguratului, adică a câștigurilor pentru care au fost plătite contribuții de asigurare pe parcursul vieții sale profesionale și în special din anul 2002 până la începerea plății pensiei, perioada de asigurare a acestuia și ratele aplicabile la fiecare reîntregire. .

Pensia de urmaş

Când o persoană asigurată la IKA sau pensionar moare, următorii membri de familie sunt îndreptăţiţi la pensia de urmaş:
Copiii persoanei, cu condiţia să nu fie căsătoriţi, nu au o pensie şi au sub 18 ani sau 24 ani pentru studenţi, să nu lucreaze sau să nu primească o pensie ca urmare a muncii lor sau de la stat, sau sunt orfani de ambii părinţi, sau erau întreţinuţi de părintele decedat, dacă acesta din urmă a fost părăsit de celălalt părinte.

Copiii care sunt incapabili de muncă şi a căror incapacitate s-a instalat înainte de 18 ani, au dreptul la pensie de urmaş atât timp cât durează incapacitatea lor, indiferent de plafonul de vârstă.

Nepoţii şi copiii vitregi care sunt orfani de părinţii lor şi erau în întreţinerea decedatului; părinţii (naturali şi adoptivi) dacă erau în principal în întreţinerea decedatului


Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate a asiguraților din sectorul privat (art. 26 din Legea 4997/2022 ):

I) Pensie de invaliditate dintr-o boală comună

Conditii:

o. Rata handicapului de cel puțin 50%.

Dacă invaliditatea a existat înainte de a fi acoperită de asigurare (invaliditate preexistentă) este necesar ca după asigurare să existe o agravare sau o nouă stare în proporție de 40% din invaliditate, după caz, cu o rata minimă de agravare sau o stare nouă de cel puțin 20%.

b. Încetarea locului de muncă asigurabil.

c. Perioada minimă de asigurare i) 15 ani (sau 4.500 de zile) sau ii) 5 ani (sau 1.500 de zile) din care cel puțin 2 ani (sau 600 de zile) în cei 5 ani anteriori datei sau anului declanșării invalidității sau iii) 1 an (sau 300 de zile) fără a împlini vârsta de 21 de ani, cărora 300 de zile se măresc progresiv la 1.500 cu adăugarea a 120 de zile pentru fiecare an de vârstă de peste 21 de ani până la finalizarea celui de 31,

II) Invaliditate datorată unui accident de muncă sau boală profesională:

Conditii:

o. Rata handicapului de cel puțin 50%.

b. Întreruperea locului de muncă asigurabil.

c. Timp minim de asigurare o zi.

Valoarea minimă a pensiei: de 2 ori pensia națională pentru 20 de ani de asigurare.

III) Invaliditate în urma unui accident în afara muncii

Conditii:

o. Rata handicapului de cel puțin 50%.

b. Întreruperea locului de muncă asigurabil.

c. ½ din perioada de asigurare a celei necesare pentru pensia de invaliditate pentru o boală comună.

Pensia de invaliditate a asiguratilor publici ( p.d.169/2007 )

Pentru cei acoperiți de KPSS , este necesară o concediere pentru incapacitate fizică sau psihică care nu se datorează serviciului și cel puțin cinci ani de serviciu efectiv pensionabil.

Pensie pentru limită de vârstă din cauza bolilor speciale Sectorul privat și public

(nr. 1 legea 612/1977 și dispoziții referitoare la aceasta, alin. trei alin. a΄par. 1 art. 1 și 26 din p .

Pensie pentru limită de vârstă pentru părinții, frații și soții persoanelor cu handicap din sectorul privat (articolul 37 din Legea 3996/2011 )

atâta timp cât îndeplinesc condiţiile specifice ale legii.

Pensie pentru limită de vârstă pentru părinții cu handicap din sectorul public ( p.d.169/2007 după caz)

Dizabilitatea se judecă de către comisiile de sănătate competente (KEPA sau ASYE pentru cei care fac obiectul decretului 169/2007). În cazurile în care comisia competentă este KEPA, este necesară o cerere de certificare a handicapului pe Portalul Național al Dizabilității. Cerere către EFKA în termen de 4 luni de la data emiterii deciziei de certificare de către KEPA pentru a evita pierderea sumelor pensiei.

Angajarea pensionarilor de invaliditate (nr. 114 din Legea 5078/2023 ).

După acordarea pensiei de invaliditate, pensionarii cu invaliditate (de la o boală comună, accident de muncă sau boală profesională, accident în afara muncii) pot fi angajați fără reducerea pensiei de invaliditate.

De asemenea, aceștia sunt scutiți de plata resursei suplimentare pentru e-EFKA.

Formular

DOCUMENTE JUSTIFICATIVE NECESARE PENTRU O PENSIE DE INVALIDITATE
8.1 PENTRU TOȚI SOLICITANȚII
8.1.1 Fotocopie a cărții de identitate.  Pentru grecii din străinătate și străini, o fotocopie a unui pașaport.
8.1.2 Pentru străinii (țări terțe care nu fac parte din spațiul Schengen) care au reședința permanentă în Grecia, o fotocopie a unui pașaport și a unui permis de ședere valabil la data depunerii cererii sau un certificat de prezentare a documentelor justificative pentru eliberarea unei șederi.
8.1.3 Fotocopie a paginii broșurii Băncii sau a EL. TA. cu numărul de cont IBAN (și BIC pentru rezidenții țărilor din Uniunea Europeană).
8.1.4 Toate datele originale de asigurare ale IKA-ETAM și ale oricăror alte F.K.A.
8.1.5 Fotocopie a ultimei note de atestare fiscală.
8.1.6 Declarația ultimului angajator (formularul S5)
8.1.7 Dacă ați răspuns AFIRMATIV la întrebarea 2.1.4, decizia directorului.
8.1.8 Dacă ați răspuns DA la întrebarea 4.1, Declarația solemnă a art. 8 din Legea 1599/86.
8.2 PENTRU PERSOANELE ASIGURATE ÎNTR-O ȚARĂ STRĂINĂ
8.2.1 Numărul de asigurare al unui furnizor de asigurări străin.
8.2.2 Detalii de asigurare ale unei entități străine.
8.3 PENTRU RECUNOAȘTEREA SERVICIULUI MILITAR
8.3.1 Formatul uniformei pentru certificatul de statut de recrutare* (pentru recunoașterea timpului armatei). Decizia de recunoaștere (dacă este recunoscută)*
8.4 PENTRUASIGURAȚII CARE PRIMESC O ALTĂ PENSIE etc. (Tabelul 3)
8.4.1. Decizia de pensionare
8.4.2 Certificat de la un alt organism competent privind asigurarea de sănătate
8.5 PENTRU INFORMAȚII SPECIFICE (tabelul 4)
8.5.1 Declarație de preferință pentru dispoziții (S9) în 3 exemplare și modificarea certificatului de serviciu* (în cazul în care angajatorul dumneavoastră este o organizație de asigurare sau o persoană juridică, al cărei personal permanent are dreptul de a alege să se pensioneze cu dispoziții comune sau ale funcționarilor publici)
8.5.2 Permis de conducere profesional, dacă ați fost angajat  ca șofer profesionist  sau ca instructor de șoferi auto.
8.5.3 Certificatul OAED (pentru ajutorul de șomaj)
8.5.4 Certificat de fond (pentru subvenția de boală)
8.5.5 Dacă ați răspuns AFIRMATIV la întrebarea 4.10, o declarație solemnă că prestația de îngrijire neinstituțională nu vă este plătită de o altă instituție și că veți informa imediat serviciul de plată a pensiilor dacă este acordat în viitor sau în cazul spitalizării pe cheltuiala publică.

Documente necesare:

DOCUMENTE JUSTIFICATIVE NECESARE PENTRU PENSIONARE 
8.1 PENTRU TOȚI SOLICITANȚII
8.1.1 Fotocopie a cărții de identitate.  Pentru grecii din străinătate și străini, o fotocopie a unui pașaport.
8.1.2 Pentru străinii (țări terțe care nu fac parte din spațiul Schengen) care au reședința permanentă în Grecia, o fotocopie a unui pașaport și a unui permis de ședere valabil la data depunerii cererii sau un certificat de prezentare a documentelor justificative pentru eliberarea unei șederi.
8.1.3 Fotocopie a paginii broșurii Băncii sau Hellenic Post Cu numărul de cont IBAN (și BIC pentru rezidenții țărilor din Uniunea Europeană).
8.1.4 Toate datele originale de asigurare ale IKA-ETAM și ale oricăror alți furnizori de asigurări.
8.1.5 Fotocopie a ultimei note de atestare fiscală.
8.1.6 Dacă ați răspuns AFIRMATIV la întrebarea 2.1.4, decizia directorului.
8.1.7 Daca ati raspuns DA la intrebarea 4.1, Declaratie solemna a art. 8 din Legea 1599/86 și Certificatul de încetare a activității.
8.2 PENTRU SOLICITANȚII DE PENSII CU PREVEDERILE ART. 37 DIN LEGEA 3996/2011
8.2.1 Certificat de stare civilă*
8.2.2 Hotărâre judecătorească irevocabilă prin care reclamantul este desemnat ca tutore legal final al unui frate cu handicap (pentru frații și surorile persoanelor cu handicap)
8.2.3 Hotărârea judecătorească privind desfacerea căsătoriei (pentru părinții divorțați ai copiilor minori cu handicap)
8.3 PENTRU SOLICITANȚII ASIGURAȚI ÎNTR-O ȚARĂ STRĂINĂ
8.3.1 Numărul de asigurare al unui furnizor de asigurări străin
8.3.2 Detalii privind asigurarea unui operator străin
8.4 PENTRU RECUNOAȘTEREA TIMPURILOR FICTIVE
8.4.1 Certificat OAED (pentru ajutorul de șomaj)
8.4.2 Formatul uniformei pentru certificatul de statut de recrutare* (pentru recunoașterea timpului armatei). Decizia de recunoaștere (dacă este recunoscută)*
8.4.3 Documente justificative pentru recunoașterea anilor noționali rămași în tabelul 2.2.2 (furnizate de serviciile de venituri ale celei mai apropiate sucursale locale a salariaților)
8.5 PENTRU PERSOANELE ASIGURATE CARE SOLICITĂ PRIMIREA UNEI ALTE PENSII etc. (tabelul 3)
8.5.1 Decizia de pensionare
8.5.2 Certificat de la un alt organism competent privind asigurarea de sănătate
8.6 PENTRU INFORMAȚII SPECIFICE (tabelul 4)
8.6.1 Declarație de preferință pentru dispoziții (Σ9) în 3 exemplare și modificarea certificatului de serviciu* (în cazul în care angajatorul dumneavoastră este o organizație de asigurare sau o persoană juridică, al cărei personal permanent are dreptul de a alege o pensie cu dispoziții comune sau ale funcționarilor publici)
8.6.2 Permis de conducere profesional, dacă ați fost angajat  ca șofer profesionist  sau ca instructor de șoferi auto.
8.6.3 Dacă ați răspuns AFIRMATIV la întrebarea 4.11, Declarație solemnă că prestația de îngrijire neinstituțională nu vă este plătită de o altă instituție și că veți informa imediat serviciul de plată a pensiilor dacă este acordat în viitor sau în cazul spitalizării într-o instituție asemănătoare azilului pentru o perioadă mai mare de 30 de zile.

Pentru ajutor și îndrumare scrie-ne la contact@europensie.ro


Ajutor financiar în cazul decesului

Persoane beneficiare:
In cazul decesului unui pensionar sau a unui asigurat care a implinit perioada de asigurare definita pe caz, beneficiarii pensiei sunt: sotul supravietuitor/partenerul din contractul de concubinaj, copiii legitimi si sotul divortat. care îndeplinesc condițiile definite de lege (articolul 12 din Legea 4387/2016, după caz)

Cotele de pensie ale francizaților:

a) soțul supraviețuitor /membru de concubinaj
70% din pensia indreptatita a defunctului in primii 3 ani după deces. Acest procent continuă să fie acordat și după primii 3 ani atâta timp cât beneficiarul supraviețuitor nu lucrează sau nu primește pensie. În cazul lucrului sau al primirii unei pensii, procentul pensiei de deces după primii trei ani se ridică la 50% din cuantumul integral al pensiei de deces.

b) Copii protejati

Copilul necăsătorit primește pensie de deces până la vârsta de 24 de ani. Copiii necăsătoriţi incapabili de orice activitate lucrativă a căror incapacitate a survenit înainte de vârsta de 24 de ani  continuă să primească pensia de deces după vârsta de 24 de ani  .

Cuantumul îndreptățit al fiecărui copil este de 25% din pensia de deces. Pentru mai mult de un copil, suma este împărțită în mod egal. În cazul copilului rămas orfan de ambii părinți, care are dreptul la pensie de la ambii părinți, se acordă 50% din pensiile îndreptățite ambilor părinți.

Orfanii cu handicap grav, născuți înainte de împlinirea vârstei de 24 de ani, au dreptul la pensia integrală pe care defunctul a primit-o efectiv sau ar fi avut dreptul să o primească, cu condiția să nu lucreze sau să nu primească pensie din propria muncă.

c) Soțul divorțat
Soțul divorțat are dreptul la un procent din pensia defunctului atâta timp cât îndeplinește cumulativ condițiile definite de lege (alin. C alin. A al articolului 12 din Legea 4387/2016).

Încetarea pensiei de deces

Dreptul expiră la decesul beneficiarului sau la căsătorie și, în cazul copiilor, la împlinirea vârstei de 24 de ani.  


Lucrători şi pensionari

Autorități din domeniul pensiilor

Site : https://www.efka.gov.gr 

Pensii:  | e-EFKA Instituția națională electronică de securitate socială

Serviciu public de ocupare a forței de muncă

ΟΑΕΔ(Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού)
Manpower Employment Organisation
Ethn. Antistasews 8
GR -17456 Alimos
Tel.: +30 210-9989000
E-mail: parapona.politi[a]oaed.gr
Website

Birou de legătură pentru lucrători detașați

Ministry of Labor, Social Security and Social Solidarity
Directorate General of Labor and Labor Market Integration

29 Stadiou Str.
10559 Athens

Tel.: +30 / 213 1516646
Fax: +30 / 210 5295168
E-mail: gde@ypakp.gr
WebsiteΕλληνικά

Ministry of Labor, Social Security and Social Solidarity
Directorate of Health & Safety at Work

29 Stadiou Str.
10559 Athens

Tel.: +30 / 213 1516011
Fax: +30 / 210 3214310
E-mail: asfaleiaygeia@ypakp.gr

DánskoΕλληνικά

Ministry of Labor, Social Security and Social Solidarity
Directorate of Terms of Work, Individual Labor Contract and Collective Organization Section

29 Stadiou Str.
10559 Athens

Tel.: +30 2131516449
+30/ 2131516447
+30/ 2131516385
+30/ 2131516384
Fax: +30 / 2105295402
E-mail: vtsioli@ypakp.gr
dmihailidou@ypakp.gr
dpantazidou@ypakp.gr
oron_ergasias@ypakp.gr

31.12.2022 www.europensie.ro

Actualizat dec 2024

9 Comentarii

  • Buna ziua !
    Am văzut comentariul d-stra unde ati spus ca sunteti in cunostinta de cauza in legatura cu pensiile de invaliditate
    Locuiesc în Grecia și sant pensionata pe caz de boala cu scleroza multiplă
    Grecii au depus hârtiile din 2012 la casa de pensii Suceava și astept încă
    As vrea sa va intreb daca ati așteptat tot asa de mult sau poate puteti sa ma sfătuiți cum as putea rezolva ca am ajuns la capătul răbdării
    Multumesc anticipat!

    • Stimată Rusu Liliana, este greu de crezut că de atâta timp nu ați fost informată de nici una dintre cele două instituții implicate în emiterea decziei comunitare pentru pensie de invaliditate ce trebuie achitată de România. Primii care trebuie să vă dea un răspuns sunt cei din Grecia care trebuie să dovedescă că au trmis la Casa de Pensii Suceava documentele cerute de România și apoi o dovadă că a exista un schimb de informații legate de dosar. Trebuie să vă adresați inclusiv Casei de Pensii din Suceava. Pentru alte detalii vă rog să scrieți la contact@europensie.ro .

  • Eu lucrez în Grecia 2014…până-n prezent, trebuie să depun dosarul în octombrie România limita de vârstă, ce acte îmi trebuie să depun la dosarul din România, să-mi adaug anii din Grecia, mulțumesc

    • Stimata Vișa Nicoleta , dosarul de pensionare va trebui să cuprindă carnetul de muncă in copie si original, adeverințe cu sporuri si grupe superioare de muncă ( după caz) precum și copiile după actele de stare civilă precum si a actului de identitate. Pentru alte detalii legate de valoarea pensiei, etc vă rog să ne scrieți la contact@europensie.ro.

    • e cam târziu dar poate e de folos Eu am apelat la un birou specializat din Salonic condus de o românca …. A durat ca asa e in Grecia birocratismul dar nici in România nu a fost prea rapid Oricum am intrat pe felie si s-au cumulat pensiile Comisionul a fost de 500 E pe care l-am plătit dupa ce mi-a intrat prima pensie din Grecia Având in vedere hățișul legislativ , limba de specialitate si ușile la care sa bați cred ca merita cu prisosința banii Depui actele si aștepți.

  • Buna ziua, Domnule Covaciu!
    Am lucrat aproximativ 7 ani in Grecia si as dori sa stiu cum pot sa fac sa-mi recuperez contributiile de acolo si sa le adaug la pensia din Romania.
    In prezent sunt pensionar in Romania si imi este cam greu sa ma deplasez acolo pentru acte si alte informatii. Daca este neaparat necesar voi incerca s-o fac.
    Va rog sa ma sfatuiti care ar fi solutia optima.
    Va multumesc anticipat!

    Popescu Constantin

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.